Väga huvitav on olnud. Kuna tegu on pika ajalooga traditsioonilises tööstusharus tegutseva ettevõttega, siis eeldasin, et ta on staatilisem, aga üllatuseks on ta väga-väga dünaamiline. Me tegutseme väga karmide muutustega turgudel. Juba see lühike aeg on olnud nagu sõit Ameerika mägedel.

Hinnad on kihutanud enamasti allapoole?

Õli hinnad on alumise tasemega võrreldes natukene taastunud. Kuid ka elektri hinnaga toimuvad väga kiired muutused. Me peame nende volatiilsustega hakkama saama. Narva jaamad on tehtud ju baaskoormusjaamadeks.

Inimesena, kes polnud varem Ida-Virumaaga väga palju kokku puutunud, mõtlesin ka, et ehk on inimesed harjunud tugevasti tegutsema vaid väljakujunenud rutiinides. Tegelikult olen kogenud väga palju positiivset: professionaalsust, teotahet, patriotismi ja usku ettevõtte tulevikku. Muutustega tullakse väga hästi kaasa.
Olen olnud 25 aastat erisugustel juhtivatel töödel ning võin öelda, et praegu on mul tõeline unistuste meeskond.

Mida tuleb teha, et praegusel keerulisel ajal toime tulla, kui turgudel on hinnad madalad?

Meie töölaud on väga mitmekihiline. Meil on ülioperatiivtasand, aga ka nädala, kuu ja samuti kümne aasta vaade.

Tarbijatele on odav elektri hind väga hea. Selleks olen ma viis aastat tööd teinud, et elektriturud hästi toimiksid [Hando Sutter töötas kuni eelmise aasta detsembrini Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot regioonijuhina]. Nüüd võin ma öelda, et see töö õnnestus − turud toimivad nii hästi, et märtsikuus oli elektri hind 30,3 eurot MW/h. See on madalam kui viimane reguleeritud hind.

Seega ei ole see reegel, et avatud turul on hind ilmtingimata kõrgem. Eesti Energia on praeguses olukorras küll natuke kannataja. Aga ikkagi ma olen seda meelt, et turu avamine oli õige.

Loe täispikka intervjuud Põhjarannikust.