Kui me hakkame trende taga ajama, siis jääb haridus tagaplaanile. Kui selle ära unustame, on asi päris hapu," ütleb Hannes Vald sirgjooneliselt. Ta lisab, et hariduse andmise kõrvale võib koolile juurde mõelda oma lisaväärtuse, aga trendidele oleks aeg pidurit vajutada.

„Kaiu kool on õpitulemuste poolest põhikoolide seas kõvasti üle keskmise taseme. See näitab, et oleme õigel teel," sõnab direktor.

Ta tunnistab, et tal on hea meel töötada maakoolis, vaatamata sellele, et maakoolide olukord ei ole praegu sugugi lihtne. „Siin peab rohkem teadma, ja ma ei saa kooli eesotsas olla kõigest tähtsa näoga tegelane."

Esimest aastat uues ametis nimetab direktor vaatluse ja kohandamise aastaks. „Esmane, millega tuleb mul tegelema hakata, on terviksüsteemi tundmaõppimine. See ei tähenda ainult klassiruume, õppevahendeid, koolisooja ja koolitoitu, vaid kogu kooslust kohaliku omavalitsusega," räägib direktor, lisades,et kõik koolid on erinevad nii õpetajate, õpilaste kui ka ülesehituse poolest.

"Mul on kergem seetõttu, et ma tunnen inimesi ja nemad tunnevad mind. Praegu saan kolleegidega imehästi läbi. Me saame rääkida asjadest nii, nagu need on. See on suur väärtus."

Kuigi kool on muutunud ahtamaks, on uus direktor jälginud tuleviku prognoose ja need pole tema sõnul sugugi nii halvad.

„Praegu saab esimeses klassis õppivad lapsed ühe käe sõrmedel üle lugeda, järgmisel aastal jääb aga kahe käe sõrmedest väheks. Riiklik rahastamismudel näeb põhikooli osas ette vähemalt kümme õpilast klassis. Praegu oleme ka selles osas enam-vähem piiri peal ja järgmine aasta oleme täiesti õigel joonel," jääb Hannes Vald valitsevas olukorras rahulikuks.

Ta tõdeb, et Kaiu inimeste elu ja tulevik sõltub väga palju valla kahest koolist. "Kui kool hääbub, hakkavad siit tahes-tahtmata ka inimesed ära minema.

Lasteaed üksi ei hoia neid maal kinni," avaldab Hannes Vald ja loodab, et ka lapsevanemad mõistavad kooli elushoidmise olulisust.

Direktori sõnul on Kaiu eelis see, et ta asub keskusest suhteliselt kaugel. "See määrab ära selle, et siia on ilmtingimata kooli vaja. Lähema viie aasta jooksul ei muutu siin küll mitte midagi," ütleb direktor.

„Rahu, ainult rahu," lisab ta Karlssoni meelekindlusega ja rõhutab taas, et kooli põhiülesanne on vaatamata hariduspoliitika muutustetuulele ikkagi keskenduda hariduse andmisele.

Ühe lisaväärtuse loomise võimalusena koolis näeb Hannes Vald valikainete ühtlustamist lähikondsete gümnaasiumide ja tehnikumide õppesuundadega, et põhikooli õpilased saaksid nendest juba kodukoolis lõhna ninna, mis omakorda teeks põhikooli lõpetamise järel teise õppeasutusse suundumise sujuvamaks.

Samas ei ole ta üheski oma mõttes nii kinni, et ei märkaks suunda muuta, kui peaks selguma, et ideele kasvulava ei ole.