Endisest juhatusest jätkavad tööd ka uues koosseisus Toomas Vitsut (Tallinna linnavolikogu esimees) ja Tanel Mõistus (Keila linnavolikogu esimees).

Uuteks juhatuse liikmeteks valiti Raivo Uukkivi (Raasiku vallavanem), Kadri Tillemann (Keila vallavolikogu esimees), Mart Võrklaev (Rae vallavanem), Valeri Kukk (Kiili vallavanem) ja Nikolai Vojeikin (Maardu linnapea).

HOLi senine juht Vello Jõgisoo sõnas uut juhatust õnnitledes, et annab juhtimise üle kindla teadmisega, et HOL on jätkuvalt tugev ning tegus.

Ta tundis head meelt, et tänu koostööle ja ühistele jõupingutustele saadi nii HOLis kui Harjumaa omavalitsustes hakkama ka majanduslanguse rasketel aegadel.

HOLi vastne esimees Kaupo Rätsepp, kaks kolmandikku HOLi juhatusest uuenes ja Teid valiti esimeheks. Kellegi teise kandidatuuri esimehe kohale ei püstitatud...

Olin valmis liidu uueks juhiks kandideerima. Määravaks minu valimisel oli kindlasti kuue aasta pikkune kogemus Harku vallavanemana ja viimase nelja aasta kogemus juhatuse liikmena.

Millest uue esimehena alustate?

HOLil on oluline roll maakondlikes ühistegevustes, nii arengu, hariduse, kultuuri, spordi kui muudes valdkondades, mitmed teemad puudutavad kõiki Eesti omavalitsusi.

Minu peamine ülesanne on seista omavalitsuste ühiste huvide eest, jätkata sellega, mis aitab kaasa omavalitsuste arengule ja aitab Harjumaal kui maakonnal areneda.

Esimese asjana külastan omavalitsusi, kus peale valimisi on omavalitsusjuhid vahetunud, eesmärgiga tutvustada HOLi seniseid tegevusi ja saada tagasisidet uutelt juhtidelt.

Kindlasti on lähiajal plaanis kohtuda Harju maavanemaga ja kokku on lepitud kohtumine Riigikogus loodud Harjumaa toetusrühma esimehega.

Millised on olnud HOL-i suuremad või olulisemad tegevused?

Tegevusi, mida HOL on algatanud, toetanud või milles ta osaleb, on palju. Suurematest ja olulisematest tooksin välja Harjumaa Ühistranspordikeskuse asutamise 2004. aasta septembris, mille asutajaks lisaks omavalitsustele oli ka riik.

Haiba asenduskodu rajamise kaasrahastamine ja igaaastane rahaline toetamine.

45-kohalise peresüsteemiga kodu rajamist alustati siis, kui Muraste lastekodu likvideeriti ja uue lastekodu ehitamine muutus hädavajalikuks. Haiba asenduskodu avati 1999. aasta detsembris.

Alates SA Harjumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse (HEAK) asutamisest 1995. aastal on HOL toetanud HEAKi tegevust.

HEAKi ülesandeks on ettevõtjate, kodanikeühenduste ja kohalike omavalitsuste tasuta nõustamine. Olulised on kindlasti olnud ka mitmed projektid ja uuringud. HOL on tegelenud Harjumaa tõmbekeskuste määratlemisega, Lääne-Harjumaa omavalitsuste haldusvõimekuse tõstmise ja ühisteenuste arendamisega. Tähelepanu all on ka pealinna regiooni omavalitsuste koostöö- ja haldusvõimekuse tõstmine jne.

Ka teeb HOL tihedat koostööd maakondlike ja vabariiklike kultuuriühendustega, aitame kaasa maakonna identiteedi teadvustamisele ning kultuuriajaloolise eripära ja järjepidevuse säilitamisele ning kaitsmisele

Volikogu esimesel istungil oli esimesel lugemisel ka HOLi 2014. aasta eelarve.

Eelarve on oluline teema ja sellega peab lähinädalatel kindlasti tegelema, et eelarve HOLi veebruarikuu volikogule kinnitamiseks esitada. HOLi kõige olulisem sissetulek tuleb liikmemaksudest, sellepärast on ka oluline omavalitsuste üksmeel ja arusaam HOLi tegevuses.

Kas ka Harku vallale võiks olla mingi kasu, et juhite Eesti tugevaimat, Harjumaa Omavalitsuste Liitu?

Kahtlemata on Harku vallale hästi oluline olla aktiivselt selle liidu liige - koostööd naabritega tuleb teha ning ühiselt on enamasti võimalik probleemidele arukad lahendused leida. Samuti on kindlasti oluline mitte lihtsalt oma kodukoha ümbruse arenguväljakutsetega tegelda, vaid vaadata üheskoos ka laiemat pilti ja pikemat perspektiivi.

On ju Harjumaa omavalitsuste positsioon ja väljakutsed väga paljuski sarnased, näiteks pealinna lähedusest tulenevad prioriteedid ja ka murekohad - atraktiivsus elukohana, lasterohkus, taristu ja tööstusparkide areng jms.

Omavalitsuste liit on hea koht ühisosa ja koostöökohtade leidmiseks.