Võrreldes eelmise, 2007. aastal vastu võetud eeskirjaga, on uue eeskirja peamine eesmärk selgemini määratleda valla territooriumil elavate, viibivate koerte ja kasside pidamise nõudeid ning koerte ja kasside pidajate õigusi ja kohustusi.

Kui eelmine eeskiri koosnes neljast paragrahvist, siis uus koosneb üheteistkümnest. Eelmise eelnõu pikad ja keerukad paragrahvid on tehtud lühemateks ja lihtsamini arusaadavamateks ning iga paragrahv käsitleb ühte teemat.

Uue regulatsioonina on eeskirja lisatud põhimõte, mille kohaselt on alates 1. maist 2015 ka kasside vaktsineerimine, märgistamine (mikrokiibi paigaldamine) ja registreerimine kohustuslik. Määrus jõustub kolmandal päeval pärast Riigi Teatajas avaldumist.

Seadusi pole topelt

Uuest eeskirjast on välja jäetud küsimused, mis on juba reguleeritud teiste õigusaktidega nagu näiteks loomakaitseseadusega ja loomatauditõrje seadusega ning Harku vallavolikogu 31.07.2003 määrusega number 17 kinnitatud "Harku valla avaliku korra eeskirjaga".

Näiteks oli vana eeskirja paragrahv 2 lõike kohaselt keelatud looma hüljata, vigastada, abitusse seisundisse jätta, tekitada talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi, põhjustades looma hukkumist või panna toime looma suhtes muid lubamatuid tegusid. Kuna loetletud tegevused on keelatud loomakaitseseadusega, siis uues koerte ja kasside pidamise eeskirjas sama sätet topelt ei esitatud.

Elanike ettepanekud

Eelnõu kohta saadeti vallavalitsusele ettepanekuid kokku 18 kirjas. Mõnes kirjas oli üks konkreetne ettepanek, mõnes aga mitmeid erinevaid soovitusi. Nii mõnegi kirjasaatja ideed kattusid omavahel.

Neli inimest soovisid, et vallas oleksid kindlaks määratud koerte ujutamise ja pesemise kohad, mida eelmise eeskirjaga ei olnud reguleeritud. Selle sooviga ka arvestati.

Uude eeskirja lisati skeem, milles on märgitud inimeste supluskohad, kus tohib koerte ja kassidega kindlal ajal viibida ja neid ujutada. Seejuures tuleb endiselt arvestada avalikus kohas viibimise tingimustega - näiteks sellega, et loom peab olema rihmastatud.

Kaks ettepaneku esitajat soovisid, et eeskirjas võiks olla selgelt määratud, kus võib koeraga ilma rihmata jalutada. Uue eeskirja paragrahvi 4 on lisatud lõige, mis määratleb, et jalutusrihmaga ohjamata võib koeraga avalikus kohas viibida selleks ette nähtud kohtades, milleks on tarastatud koerte aedik ja koerte treenimisalad.

Kaks kirjasaatjat palusid täpsustada häirimise mõistet. Seda on tehtud uue eeskirja paragrahvis 2 punktis 6, kus on välja toodud, et häirimine on eeskirja mittetäitmisest tulenev kaaskodanike rahu rikkuv ja toiminguid takistav tegevus. Näited, milline tegevus võiks teiste inimeste rahu rikkuda ja toiminguid takistada, on toodud määruse seletuskirjas, mis on avaldatud valla kodulehel.

Rakendamata soovitused

Neli elanikku kirjutasid, et steriliseeritud kassidel võiks olla lubatud igal pool vabalt ringi liikuda, sest nemad ei "märgista" territooriumi. Seda ettepanekut ei olnud võimalik arvestada, sest kass teeb oma loomulikke vajadusi ka väljaspool enda territooriumi.

Kassipidaja peab tagama igal ajal nii oma looma kui ka kaaskodanike ohutuse. Näiteks peab loomapidaja arvestama, et kass ei põhjustaks liiklusõnnetust, mis võib saatuslikult lõppeda ka kassile endale. Samuti peab loomapidaja kindlustama, et tema kass ei reostaks teiste elanike territooriumi, näiteks et looma väljaheited ei satuks naabrite liivakasti. Kui kass liigub kõikjal vabalt ringi, ei ole loomapidajal võimalik neid nõudeid täita.

Kolm vastakate arvamustega kirja saadeti öörahu teemal. Ühed olid seda meelt, et eeskirjas peab olema sees öörahu tagamise säte, teised olid sellele kindlalt vastu.

Küsimust arutasid põhjalikult ka volikogu ja selle maaja keskkonnakomisjon. Öörahu säte otsustati eeskirjast välja jätta, sest vastavalt "Harku valla avaliku korra eeskirjale" peab elanik nii ehk naa öörahu tagama ning küsimuse topelt reguleerimine koerte ja kasside pidamise eeskirjas ei ole vajalik.

Vallale saadetud ettepanekutes toodi paaril korral välja ka mõte teha kõikidele loomadele ühine eeskiri. Ka seda ideed ei olnud võimalik arvestada, sest vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele kuulub volikogu pädevusse üksnes koerte ja kasside pidamise eeskirja kehtestamine.

Harku valla kodulehel on lisaks uuele määrusele olemas põhjalik seletuskiri, kus on näideterohkelt lahti seletanud kõik uue eeskirja muudatused ja täpsustused.