Sotsiaaltoetuste määrad jäid samaks sünnitoetusel, eestkostel või perekonnas hooldamisel oleva lapse koolitoetusel, põhikooli või gümnaasiumi lõpetamise koolitoetusel, toidutoetusel elatusvahendite puudumisel, paljulapselise pere toetusel, ühekordsel sotsiaaltoetusel kinnipidamiskohast vabanenule, küttetoetusel, tähtpäevatoetusel ja matusetoetusel.

Tulust mitte sõltuvad

Pere tulust mitte sõltuvatest sotsiaaltoetusest muudeti esmakordselt koolimineva lapse toetuse suurust. "Eelnevalt oli esmakordsel koolimineva lapse toetus 65 eurot, mida alates käesolevast aastast tõsteti viie euro võrra ehk 70 euroni," ütles Harku vallavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Tiia Spitsõn.

Esmakordselt kooli mineva lapse toetuse saamiseks peavad laps ja lapse vanemad olema valla elanikud. Lisaks peavad mõlemad lapse vanemad olema olnud valla elanikud lapse kooliminemise aastale eelneva aasta 31. detsembri seisuga.

Teise tingimusena ei tohi koolimineva lapse toetuse saamiseks lapse vanematel olla rahalisi täitmata kohustusi valla ees.

Tulust sõltuvad

Pere tulust sõltuvad sotsiaaltoetused tulenevad riiklikult kehtestatud toimetuleku piirist.

Harku vallavolikogu 25. oktoobri 2012 määruse nr 17 "Sotsiaaltoetuste andmise korra" kohaselt antakse Harku vallas pere tulust sõltuvat toetust peredele, kelle ühe kuu tulu pereliikme kohta jääb alla kolmekordset riiklikult kehtestatud toimetulekupiiri kuue kuu jooksul enne toetuse taotlust.

Vabariigi valitsus tõstis käesolevast aastast senist toimetuleku piiri 90 euroni kuus ühe inimese kohta. Varasemalt oli see 76,70 eurot kuus ühe inimese kohta.

"Kui varasemalt anti Harku vallas peretulust sõltuvat toetust neile, kelle igakuine tulu jäi ühe pereliikme kohta alla 230 euro, siis tänavu on vastav piir kasvanud 40 euro võrra, mis tähendab seda, et toetust saavad pered, kelle igakuine tulu ühe pereliikme kohta jääb alla 270 euro kuus," selgitas Spitsõn.

Pere tulust sõltuvatest toetustest muudeti koolitoetust koolitarvete ja kooliriiete muretsemiseks üksikvanemale (kui üldhariduskoolis, kutsekoolis, kutsekeskkoolis või tehnikumis õpib vähemalt üks laps), toidutoetust koolieelses lasteasutuses või lapsehoius käivale lapsele ja toidutoetust gümnaasiumis, kutseõppeasutuses õppiva või põhikooli pikapäeva rühmas käivale lapsele.

Koolitoetust koolitarvete ja kooliriiete muretsemiseks peredele, kus üldhariduskoolis, kutsekoolis, kutsekeskkoolis või tehnikumis õpib vähemalt kaks last, antakse alates 2014. aastast varasema 125 euro asemel 160 eurot.

Koolitarvete ja kooliriiete muretsemiseks üksikvanemale, kui üldhariduskoolis, kutsekoolis, kutsekeskkoolis või tehnikumis õpib vähemalt üks laps, antakse muutunud määruse alusel 100 eurot, mis on 30 euro võrra varasemast enam. Toidutoetust vähekindlustatud peredele, kelle laps käib koolieelses lasteasutuses või lapsehoius, antakse nüüdsest 38 eurot varasema 35 euro asemel.

Vähekindlustatud perede lastele, kes õpivad gümnaasiumis või kutseõppeasutuses ning lastele, kes käivad põhikooli pikapäevarühmas antakse alates käesolevast aastast toetust 25 eurot, mis on viie euro võrra varasemast enam.

Kuidas toetust taotleda?

Toetuse saamiseks peab taotleja, kelle rahvastikuregistri järgne elukoht on Harku vallas, esitama Harku vallavalitsusele kas kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis või veebipõhises menetluskeskkonnas toetuse taotluse.

Peretulust sõltuva toetuse saamiseks tuleb taotlusele lisada taotleja ja tema pereliikmete kuue viimase kuu tulu tõendavad dokumendid või olemasolevate pangakontode väljavõtted laekunud tulude osas; hüvitamisele kuuluvate kulude suurust tõendavad dokumendid ja vajadusel muud täiendavad dokumendid. Toetuse määramise otsus antakse teada läbivaatajale sobivas vormis, kui taotleja ei taotle otsuse kirjalikus vormis andmist.

Toetus makstakse välja 30 kalendripäeva jooksul kõigi taotluse lahendamiseks vajalike dokumentide arvestades, kui määruses ei ole sätestatud lühemat tähtaega. Üldjuhul lahendatakse taotlused viie päeva jooksul ja kantakse taotleja arvelduskontole.

Lisainfot toetuste ning nende määrade kohta on võimalik leida Harku valla kodulehelt sotsiaaltoetuste andmise korra alt, Harku valla õigusaktidest ning Harku vallavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhatajalt Tiia Spitsõnilt, kelle kontakttelefon on 600 3867 ja e-posti aadress tiia.spitsõn@harku.ee.