Selle nädala "autahvli" koostamisel osalesid Hille Hinsberg, Juhan Kivirähk, Kaarel Tarand, Marek Reinaas, Margo Loor, Mari-Liis Jakobson ja Toomas Mattson.

6. koht: seaduseelnõude algatamine valimiskampaania osana: 2,0

Riigikogu liige ning Reformierakonna Tallinna linnapeakandidaat Valdo Randpere esitas parlamendile eelnõu, millega soovib keelustada kohalikel omavalitsustel poliitilise reklaami ja mainekampaaniate läbiviimise kolm kuud enne valimispäeva.

Valvurid nõustuvad, et nimetatud reklaamid rikuvad ausat valimisvõitlust, kuid ei kiida heaks ka läbimõtlemata seaduseelnõude esitamist kui osa valimiskampaaniast. Probleemile on tähelepanu osutatud juba eelmiste valimiste ajal, kuid seni pole ei Randpere ega tema erakond võtnud ette samme selle lahendamiseks, mis annab põhjust kahelda ka praeguse algatuse siiruses.

5. koht: Reformierakonna tervisepäeva reklaamid: 2,3

Võrus ja Elvas on väljas Reformierakonna stiilis reklaamid, mis kutsuvad inimesi tervisepäevale ning vihjavad “huvitavatele kohtumistele ja põnevatele vestlustele.”

Valvurite hinnangul on tegu samasuguse näitega nagu “Edgari kohviku” reklaamid Tallinnas, millega loovitakse mööda kehtivast poliitilise välireklaami keelust. Soov valijatega kohtuda on kiiduväärt ning miks mitte seejuures ka nende vererõhku mõõta, kuid ausam oleks neid sellest teavitada asja õigeid nimesid ja lubatud kanaleid kasutades.

4.-3. koht: Bluffimine avaliku arvamuse küsitlustega: 2,6

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond teatas, et on läbi viinud 120 vastajaga telefoniküsitluse, mis annab nende partei toetuseks ligi 14%, varasemalt on ka Edgar Savisaar esitanud oma partei toetust küsitlustele viidates suuremana, kui see tegelikult on.

“Mingil juhul pole õige avalikkusele pakkuda tulemusi küsitlusest, mis on läbi ja lõhki vuhvel-toode: erakonna enda läbi viidud ja suvalise hulga vastajatega,” kommenteeris Hille Hinsberg seda kui näidet valijate eksitamisest. “Samuti on taunitav küsitluse tulemuste näitamine endale sobilikus valguses, mis annab kinnitust küünilisele kõnekäänule, et statistika on valetamine, ainult ametlikus vormis.”

4.-3. koht: IRL-i teade vangist vabanenud Parbusele: ilmselt tuleb sind varsti tagasi tuua: 2,6

Pistise võtmise eest vangis istunud ja nüüd kohtu otsusega vanglast välja, elektroonilise valve alla lubatud endist linnaametnikku Ivo Parbust ootas vangla väravas IRL-i kampaaniabuss "Tasuta korruptsionivaba bussiliin Tallinna vangla - Linnavalitsus - Tallinna vangla", esiklaasi all kiri: "Ivo! Kui välja saad, helista kohe! Viskame su tasuta linnavalitsusse ära. Ilmselt tuleb sind varsti ka tagasi tuua. Teeme ära!".

Toomas Mattsoni hinnangul ületab selline kampaaniavõte sündsuse piirid: “Kellelgi ei ole õigust kellelegi inkrimineerida juba ette kuritegusid, mida too tulevikus võiks toime panna ja (vangla)karistust, mida selle eest sõltumatu kohus võiks määrata.”

2. koht: Oma toetajate registreerimine valimiste ajaks väikeste kohtade elanikeks: 3,7

Ida-Virumaal valimisliidus Rahva Hääl Alajõe vallavolikokku kandideeriv Aleksandr Petuhhov soovis oma majja registreerida lausa 31 uut elanikku, mis kasvataks väikevalla elanike arvu 5%. Alajõe on ajutiselt populaarseks elupaigaks osutunud ka eelmiste valimiste eel. Ka Paldiskisse on viimastel kuudel end elama registreerinud 130 inimest, ligilähedane volikogus ühe koha saamiseks vajalikule häälte hulgale.

„Vaevalt oleks sissekirjutuse pakkuja rahul, kui värsked immigrandid jätaksid hääletamata või valiksid mõne muu kandidaadi,” kommenteeris Hille Hinsberg. “Seega on loogiline oletada, et tegu on manipuleerimise ja valija eelistuste mõjutamisega.”

1. koht: Keskerakonna kandidaatide promomine linna ajalehes: 4,1

Tallinnas maksumaksjate raha eest välja antavate ajalehtede Pealinn ja Roheline Pealinn veergudel ei kiideta mitte üksnes linnajuhte ja sarjata nende konkurente, vaid on oluliseks peetud tutvustada pikemate portreelugudega ka Keskerakonna Võru linnapea- ja Väike-Maarja volikogu esimehe kandidaate, mitte aga teistes nimekirjades kandideerijaid. Sünnitoetustest kõneleva loo kangelaseks valitakse kõigist linna noortest isadest Lasnamäe linnaosavanema asetäitja Jaanus Riibe, pensionäride olukorrast palutakse rääkida erakonna Põhja-Tallinna kandidaadil Salme Poopuul. Ja nii edasi.

“Tegu on süsteemse ja mastaapse haldusvõimu ja –ressursi kuritarvitamisega, sisuliselt korruptiivse tegevusega,” ütles Kaarel Tarand. “Doping on nii spordis kui ka poliitikas kõige raskem rikkumine, “ lisas Juhan Kivirähk. “Maksumaksja tagant kampaaniaraha varastamine on kahtlemata doping, mida ausad võistlejad endale lubada ei tohiks.”