Hindeid antakse skaalal 1-5, kus 5 tähistab halvimat, suurima mõjuga rikkumist. Seekord osalesid hindamises Hille Hinsberg, Juhan Kivirähk, Kaarel Tarand, Marek Reinaas, Margo Loor, Sergei Metlev ja Toomas Mattson.

4. koht: Reformierakond maksis kinni pensionäride peo valimisjaoskonna kõrval – 2,8

Nädalavahetusel Kuressaares peetud traditsioonilist pensionäride sügispidu rahastas ja tervitas seekord Reformierakond, mida ei mainitud ürituse reklaamis. Lisaks toimus pidu majas, kus samal ajal töötas eelhääletamiseks valimisjaoskond.

Hille Hinsberg peab tegu ilmselgeks valijate mõjutamiseks: “Täiesti lubamatu, et peo tegelik korraldaja jäeti mainimata; samuti ületab piiri toimumiskoht – see loob otsese seose, et pidulistelt eeldati vastuteenet.” Margo Loor nimetab Reformierakonna käitumist petuturunduseks, kuna tegeliku toetaja peitmine aitab poliitreklaami paremini vastu võtta.

2.-3. koht: Narva pensionärid said koos jõulutoetusega valimisreklaami – 3,0

Narvas saabusid jõulud juba 2. oktoobril, kui ühes 20-eurose jõulutoetusega viidi väheliikuvatele pensionäridele koju kätte keskerakondlasest sotsiaalabiameti juhataja Galina Vologdina valimiskalender. Hea valimistava ei luba ametnikel tööajast kampaanias osaleda.

Margo Loor märgib, et kuigi pole teada, mida kalendri andmise juurde räägiti ja kellele seda täpselt jagati, on tegu selgelt valimistava rikkumisega, lisaks veel kaitsetuma grupi suhtes, kuna kodusolevad vanainimesed ei pruugi mõista endaga manipuleerimist.

2.-3. koht: Anonüümkiri Vilja Savisaar-Toomastist – 3,0

Põhja-Tallinna postkastides levitatud kakskeelne anonüümkiri heidab Vilja Savisaar-Toomastile ette, et on mehest ja Keskerakonnast lahkumise järel Savisaare nime edasi kasutades ning europarlamenti jäädes oma valijaid nii petnud, reetnud kui ka petab tema poolt hääletajaid edaspidigi.

Hea valimistava järgi hoidutakse valijate hirmutamisest ning keskendutakse poliitikale, mitte isikuomadustele. Samuti esitatakse oma vaateid avalikult, mitte anonüümselt.

1. koht: Edgar Savisaar hirmutab parempoolsete võidu korral hinnatõusuga – 3,1

Edgar Savisaar hoiatas oma kirjas Lasnamäe valijaile, et Ansipi valitsuse erakondade valimisvõit toob kaasa hinnatõusud, kaovad tasuta ühistransport, mitmed soodustused ja lõpetatakse munitsipaalmajade ehitus.

Ehkki argumentideta hirmutamine on taunitav, mida tegi vastassuunal hiljuti ka Eerik-Niiles Kross, kiidab Margo Loor Savisaart vähemasti oma nime ja värvide all oma programmiliste teemade kajastamise eest. Siiski leiab Loor, et kui plakatitel on keeruline argumentide esitamist nõuda, siis postkastimaffia tegevus on seda negatiivsem, et A4 paberile mahuks kenasti ka põhjendused.

Sergei Metlev peab Savisaare kirja lisaks hirmutamisele ka valijate lollideks pidamiseks: “Härra linnapea kasutab nahaalselt paljude venekeelsete inimeste vähest teadlikkust ja isoleeritust Eesti inforuumist, et kujundada endale päästja kuvandit.”