Laagri turniiri kolmel eelneval päeval külastas Eestit malelegend Garri Kasparov, kes mängis ka Eesti 20 parima noormaletajaga simultaani. Sündmuse avamisel tegi Eesti Maleliidu president Andrei Korobeinik avalduse: "Malemäng on ülimalt oluline, arendamaks nii laste loomingulist mõtlemist kui ka analüüsivõimet, mistõttu oleme seadnud enda üheks oluliseks eesmärgiks viia maleõpetus Eestimaa koolidesse." Andrei Korobeiniku eestvedamisel algas järgneval päeval üle kogu Eesti aasta lõpuni kestev programm "Mängi lapsega üks partii malet".

Laagri Kooli jõudis male juba enne selle avalduse tegemist, samuti mitmetesse teistesse Eesti koolidesse. Lapsega oleks kasulik mängida malet ja rohkem kui üks partii. Loodame, et ka Laagri Kooli maleturniir tekitab ja süvendab huvi endise Eesti rahvusspordi male vastu. Laagri Kooli II lahtistel malemeistrivõistlustel mängiti kahes grupis. A-turniiril osalesid kuni 9. klassi õpilased ja Eesti noorte reitinguga kuni 1300 ning B-turniiril ilma kehtiva Eesti noorte reitinguta kuni 3. klassi õpilased. Nende tingimuste asetamisel oli arvestatud eelkõige Laagri Kooli malelastega. See võistlus on ellu kutsutud eesmärgiga anda võistluskogemusi ka oma esimesi samme malelaual tegevatele õpilastele (Laagri Kooli 2. klasside õpilased) ja nendele lastele, kellele male on meeldivaks harrastuseks.

Selliste võistluste järele on suur vajadus. On vähe lapsi, kes läheksid kohe Malemaja turniiridele, kus on ees tõsisemalt malega tegelevad õpilased. Mõlemas grupis mängiti mõtlemisajaga 15 minutit mõlemale mängijale partii lõpuni.

Malehuvilistest külalisvõistlejad

Traditsiooniks on kutsuda meie maleturniirile lapsi ka teistest noortemajadest ja klubidest, kellega on tihedam koostöö: Mustamäe Laste Loomingu Majast (MLLM, maleõpetaja Tatjana Fomina), Tallinna Nõmme Noortemajast (TNNM, maleõpetaja Viive Tutt), Kadrioru Maleklubist (KMK), treenerid Vello Kiiver ja Heike Sander) jne.

Tatjana Fomina korraldatud Maaja Ranniku karikaturniiridel on mänginud kõik soovi avaldanud Laagri Kooli 2. klassi tüdrukud, TNNM ja Laagri Huvialakooli maleõpetaja Viive Tutt on käinud maleringide lastega kõikidel Kadrioru Maleklubi 2012. aastal korraldatud kiirmale sarjaturniiridel Malemajas. Laagri turniiri väsimust ei tundnud Laagri Kooli maleõpilased Mihkel Jesse ja Mikk Tomson, kes olid hommikul Malemajas viimasel KMK kiirturniiril mängimas.

A-turniiri edukaimad mõttemängijad

21 osalejaga A-turniiri võitis Eero Sild (TNNM) 5 punktiga 5st, teine oli Georg Aleksander Pedoson (TNNM) 4 punktiga ja kolmas Kaspar Simmermann (TNNM) samuti 4 punktiga. Neljanda koha sai Laagri Kooli õpilane Mikk Tomson 3,5 punktiga ja tema oli ka karika "Laagri Kooli parim mängija" võitja. Mikk on teinud aastaga tubli arengu. Selle põhjuseks on sügavam huvi, ta ei pelga ka Malemajas turniiridel mängimist. Mikul on reiting 1287 ja järgmisel aastal tuleb vist A-turniiri reitingupiiri muuta.

B-turniiri võidukaimad

64 osalejaga B-turniiri võitis Martin Rahe (MLLM) 5 punktiga 5st, teine oli Kristjan Aumeister (MLLM) samuti 5 punktiga, kolmas Markus Meimre (TNNM) 4 punktiga. Neljas oli Kristiina Liiv (KMK) 4 punktiga, kes võitis karika "Parim neiu".

Parimad Laagri Kooli malelapsed

Parima tulemuse Laagri Kooli õpilastest B-turniiril sai Mihkel Jesse - 7. koht nelja punktiga ja autasuks karikas "Parim II segaklassi mängija".

Järgnesid Tristan Egert Epro 12. koht ja autasuks karikas "Parim II poisteklassi mängija"; Markus Soodla 13. koht ja autasuks karikas "Parim III klasside mängija"; Joosep Lukin 39. koht ja autasuks karikas "Parim I klasside mängija" ja Kristina Katarina Kaljumäe, 48. koht ja autasuks karikas "Parim II tüdrukute klassi mängija".

Tulemuste hindamisel tuleb siiski arvestada, et noortemajade lapsed tegelevad nädalas rohkem tunde malega. Maleringidesse on viinud neid ka sügavam huvi, see avaldub ka turniiri tulemustes.

Kõik partiid said mängitud, keegi ei jätnud paari kaotuse järel turniiri pooleli, vaid mängisid lõpuni. Soolased ja magusad kringlid ning Nõmme Noortemaja poolt külakostiks toodud maletordid said söödud ning morsikannud tühjaks joodud.

TÄNAME

Täname südamest Laagri Kooli, Saue valda ja Laagri Huvikooli ning Eesti Male Toetusühingut eesotsas Margus Söödiga võistluse ettevalmistamise ja töö eest võistluse läbiviimisel. Kogu malevarustuse, kõik karikad ja auhinnad Paul Kerese partiikogumike näol pani välja Eesti Male Toetusühing. Suured tänud!

Kohtunike tegevust juhtis Laagri Male Edendamise ja Arendamise Keskus-Klubi juht Ardi Tedremaa, kellele olid suureks abiks MLLM maleõpetaja Tatjana Fomina ja jälle asendamatu - väsimatu Margus Sööt. Täname taustajõude, keda ei ole nimetatud, aga kelle abita turniiri ei saaks korraldada.