Peamine aga, mille ta välja toob, on see, et laste keskel töötades tunned ennast noorena, ei tohi end käest ära lasta ja hädine välja näha.

Ilme ütleb, et kohusetundlikkuse ja vastutustunde on ta kodust kaasa saanud: ema oli tihti õhtuti kauem tööl, et pere ülalpeetud saaks - kolm last ja invaliidsusgrupiga abikaasa. Seetõttu Ilme varakult tööle läkski, et perele abiks olla - tegi komsomolitööd, töötas ajalehe juures ja masinakirjutajana.

Ilme on pärit Valgast, seal elavad ta kaks venda praegugi. Tallinnasse tuli ta aga 1970. aastal, sest elus oli aeg, mis vajas muutusi. Kuigi Ilmel on vahel raske olnud ja ta tunnistab, et on teinud vigu - kes meist neid ei teeks - on tal rõõmuks olnud ja on kaks toredat last. Tütar ja poeg.

Tütar töötab Brüsselis assistendina ja ta tööga ollakse väga rahul. Vabal ajal mängib võrkpalli, jookseb ja organiseerib, näiteks nagu sel aastal kolleegidele Eesti toidu jõulupeolauale. Poeg töötab ravimifirmas.

Ilme plaanib järgmise aasta suvel elus teha suure muudatuse. „Tahan lõpetada. Elus on juhtunud ja tulemas ilusad asjad. Üks elu on ju elada," ütleb ta. Otsus ei ole sündinud üleöö, nii on meeles mõlkunud juba kaua aega, et kui kolm tähtsat tärminit kukuvad - 25 aastat tööd Saue koolis, 65. sünnipäev esimesel jaanuaril 2013 ja 50 aastat tööstaaži tuleva aasta 27. juunil - tuleb kannapööre teha. Päris nelja seina vahele ei plaani ta aga jääda: sellist jõudu on veel küll, et osakoormusega paar päeva nädalas millegagi tegeleda.

___________________________________________________________________________

Gümnaasiumi direktor Jaan Palumets: „Ilme on täpne, oma tööd südamest tegev ja korrektne sekretär, kelle peale võib tööasjades kindel olla. Ta on elu ja nõudmistega kaasa läinud - paberimajandust jääb ju aastatega üha vähemaks - ning vajalikud arvutiprogrammid endale selgeks teinud. Ilmet võib nimetada meie maja lukuks. Tähtis, et ta on ametikindel. Sekretär ju teab palju, kuid Ilme puhul võib kindel olla, et ta annab endale aru, kus ja mida rääkida või üldse mitte rääkida."

Õppealajuhataja EveTamm: „Ilme on väga täpne ja korrektne. Kui ta lubab, siis on kõik õigeaegselt tehtud. Tal on hea organiseerimisvõime ja ta on lojaalne tööandjale: keegi ei tohi meie kooli kohta halba rääkida. Inimesena on Ilme päris empaatiline, lohutab ja elab kaasa küll õpetajatele, küll õpilastele. Võtab asju südamesse. Kui me tahame, et asi on kontrolli all ja hoitud, siis me anname selle Ilme kätte: tema peale võib alati kindel olla. Ja Ilme on olnud ju saadik kooli ning linnavalitsuse vahel, varem rohkem, pärast arvutite tulekut ja internetti vähem."