Helina Rannamets töötas 42 aastat pedagoogina. Aktiivse ühiskonna liikme rolli on ta jätkanud ka pärast 1991. aastal pensionile jäämist. Ta on 20 aastat olnud Lääne-Virumaa Pensionäride Ühingu juhatuses. Aastaid oli ta ühingu sotsiaaltöö grupis, kus hoolitseti haigete ja üksikvanurite eest. Ta osaleb Rakvere linna eakate klubi „Kuukiir" ja Rakvere õpetajate-pensionäride koondise tegevuses. Ta hoolitseb oma tervise eest, käies igal nädalal ujumas. Helina Rannamets on aastakümneid olnud tegevuses kohtunikuna kergejõustikuvõistlustel. Rakvere staadionil on ta viimase kümnendi jooksul veetnud üle 30 päeva aastas. Helina Rannametsal on 2 tütart, 4 lapselast ja 5 lapselapselast. Õpetaja pikk suvepuhkus ja avar korter aiaga majas võimaldas lastelastel varem palju vanaema juures olla.

Nüüd tuleb piirduda külaskäikudega, sest korter on 5-korruselises majas. Suviti viibib Helina palju maal, sest üks tütardest elab oma perega Laekvere vallas. Ta armastab lapselastega aiamaal tegutseda. Kõik jõulud ja lastelaste sünnipäevad veedab Helina iseenesestmõistetavalt koos lastelastega. Lääne-Viru maavanemale esitas Helina Rannametsa kandidatuuri Lääne-Virumaa Pensionäride Ühing.

Aino Leetbergi esitasid imelise vanaema kandidaadiks Laekvere Vallavalitsus, Venevere Seltsimaja ja Venevere Raamatukogu. Aino Leetberg on üles kasvatanud oma kaks tütart. Vanavanemate Fondi iga-aastases üleskutses imeliste vanavanemate tunnustamiseks seisab, et erilist tänu väärivad esivanemad, kes on üles kasvatanud lapselapsed. Paraku on see nii läinud ka Aino Leetbergi peres. Kui 1995. aastal sai surma raskes liiklusõnnetuses üks tema tütardest, jäid neli väikest poissi ilma emahoolest ja -armastusest. Sellest ajast saadik on proua Aino koos laste isaga kasvatanud oma tütre nelja poega. Nüüdseks on noormehed sirgunud tublideks, töökateks inimesteks, kes on vanaemale toeks ja abistajaks siiani (Kermo 25, Kardo 24, Kerdo 23, Kris 19). Tema konkursile esitajate sõnul on väikese kogukonna jaoks see perekond imeline ja Aino pühendumine tähelepanu vääriv. Eestimaa vanavanemate elutöö väärtustamise ja säilitamise, siletõstmise ja edasikestmise märgiks Vanavanemate Fond iga aasta 2. novembril välja Imelise vanaema ja vanaisa aunimetuse koos vastava tunnistuse ja üllatuspreemiaga. Kuna Aino Leetberg ei saanud Tallinnas toimuval üritusel osaleda käis vallavanem Aarne Laas proua Aino juures kodus talle palju õnne ja tervist soovimas.

Särasilmne Leida Reimann. Foto Silvi Sirelpuu