Sellest on möödas juba kolm aastat, kui Türi vallas viidi läbi koolireform. Tänaseks elavad mõlemad koolid oma elu ja igapäevarütm on saavutatud. Mõlemad olid tugevad reformid, mis eeldasid omavalitsusjuhtide julgust, ettenägelikkust ja pragmaatilisust. Täna aitavad minevikus tehtud otsused praeguseid küsimusi paremini lahendada.

Oleks rasked otsused tegemata jäetud, peaks nendega tegelema täna või homme. Vaatamata julgetele otsustele minevikus on olevikus hoopis teised probleemid, mida tol korral ette ei osatud näha: valla elanike (sh maksumaksjate) arvu vähenemine, valla tulude vähenemine, surve kulude suurenemiseks jne. Kahjuks toimub ka omavalitsustes julgete sammude tegemine tsükliliselt - valla arenguks vajalike otsuste tegemine lükatakse valimistejärgsele ajale ja valimiste- eelsel ajal hoitakse madalat profiili ning piirdutakse lindi lõikamistel ja aastapäevaüritustel osalemisega.

Annaks aeg juhtidele mõistust tulevikku näha ja trende ennustada. Keegi ei tea, mis Türil 10 või 20 aasta pärast toimub - palju elanikke Türile jääb; optimistlik ennustus ütleb, et valla rahvaarv väheneb igal aastal 200 inimese võrra, kuid pessimistliku ennustuse kohaselt, millele aitab kaasa Tallinna linn, lahkub vallast rohkem elanikke. Kas Türi jääb tõmbekeskuseks või ääremaaks ja mida teha, et siin oleks tõmbekeskus? Kui rong sõidab Türilt Tallinnasse 45 minutiga, siis kas Türi muutub Tallinna eeslinnaks ning mis toimub kinnisvaraturul? Mis juhtub, kui mõni suurem tööandja vallast lahkub? Nendele ja teistele tuleviku jaoks olulistele küsimustele peab vastus olema juba täna, sealhulgas tuleks olla konservatiivselt optimistlik. Põllumajandusminister Seeder kirjutas Postimehes, et ettevõtja võib viis aastat ette vaadata, riik peab sada aastat ette vaatama. Ega omavalitsus pea riigist erinema.

Steve Jobs on öelnud, et nüüdismaailmas ei jagune tegusad inimesed konservatiivseteks- liberaalseteks, vaid skaalal konstruktiivne-destruktiivne. Jobsiga tuleb nõustuda, vallale vajalike otsuste tegemisel tuleb olla konstruktiivne vaatamata sellele, kas oled liberaal või konservatiiv.

Hinnates minevikus tehtud valusaid, kuid ettenägelikke otsuseid, on lootust, et Türi vallas tehakse tulevikus ka teisi konstruktiivseid otsuseid ja osatakse ette vaadata rohkem kui valimistsükkel.