Runbjarn alustab reisi Haapsalust 19. juunil. Rootsi vetessejõudes seilab jahta läbi Rootsi ühe tähtsama turismiatraktsiooni Göta kanali.See on 190 km pikk kanal, millest 87 km on inimese kätega kaevatud. Kanal onühenduses järvede ja jõgedega.

Kanalireisil peatub Runbjarn kolmes-neljas paigas ja kutsubkohaliku rahva Läänemaad ning siinset puulaevaehituse kultuuri tutvustavaleminimessile.

“Näitused on tehtud selleks, et näidata, mida võhivõõrasrootslane võiks Haapsalus näha – kutsuda ta külla,” lausus puulaevaseltsi Vikanjuhatuse esimees Alar Schönberg.

Minimessidel on sadamas kai peal näitus ja jagatakseturismimaterjali, kaarte ja ettevõtjate pakkumisi. Rootsi keelt oskavadlaevameeskonna liikmed tutvustavad meie piirkonda, ajalugu jms.

Läänemaa Turism on loonud suhted ja kokkulepped sadamatega,töö käib kohaliku ajakirjanduse kaasamiseks.

Jahta peatub Rootsis veel Nynäshamnis, Söderköpingus,Malmös, Göteborgis jm. Läbitakse ka Taani veed, käiakse Ölandil ja Gotlandilning jõutakse Ahvenamaale, kus jahta saabumise ajal on merepäevad. Seal osalebRunbjarn regatil ja siis võetakse suund Tallinna merepäevadele.

“Siis tulebki kuu aega sõitu täis,” sõnasSchönberg.  

Ettevõtted saavad end reklaamida

Koostöös Läänemaa Turismiga kaunistab Runbjarni meeskondlaeva lipukestega, millel on reklaamija nimi ja muud andmed. Lisaks sellelejagatakse inimestele voldikuid.

“Me tahaks laevaehteks välja panna 50 lippu. PooledRannarootsi muuseumi omad ja pooled sellised, et saaksid näiteks külaseltsid jaettevõtted, kes näevad Rootsis turgu, end tutvustada,” selgitas Schönberglippude mõtet.

Lipukesi ostes saadakse reklaami ja toetatakse ka jahtamereretke. “Panime hinna nii, et külaseltsidele ja mittetulundusühinguile on 25eurot ning ettevõtteile, omavalitsustele ja teistele 200 eurot,” rääkisSchönberg.

Lipud ripuvad vöörist masti tippu ja sealt ahtrisse.

Lipud jääksid jahta kasutada ka hilisematel paraadsõitudel.

 Jahtal tuleb töine suvi

Pärast Rootsi-reisist väljapuhkamist läheb Runbjarn EestimaaLooduse Fondi (ELF) talguregatile.

Runbjarn oli talguregatil abis ka eelmisel aastal, mil viidielfilised ja teised vabatahtlikud väikesaartele ning laidudele koristama.

“See kestab juuli lõpuni, siis tulevad Kuressaaremerepäevad,” ütles Schönberg. Sealt algab huvitav koostöö VAT Teatriga.

Jahta sõidab koos teatrirahvaga eri sadamaisse, kus antakseetendusi. Kogu laevareis filmitakse üles ja selleks ajaks valminud filmilõigudon osa etendusest.

Jahta käib suve jooksul Saaremaal, Hiiumaal, Ahvenamaal,Turus ja Tallinnas ning teeb ka mõned erasõidud.

Septembri lõpus on jahta meeskonnal ja Rannarootsi muuseumilplaan Helsingisse sõita. See reis sõltub ilmast.

Teemad, mida Rootsi-reisil tutvustatakse:

Runbjarni teekond

Rannarootsi ajalugu

Puulaevade ehituse traditsioon

Vormsi, Osmussaar, Noarootsi, Nõva

Läänemaa loodus, linnuvaatlus, rannad, Matsalu

Ilon Wikland, Iloni imedemaa

Haapsalu linnus ja promenaad

Kuurorti ajalugu, tervisemuda, spaad

Haapsalu sall, käsitöö, kuninganna Silvia muster jm

Loe Läänemaa uudiseid portaalis www.laanlane.ee