Söödavad taimed metsas Foto: Ingmar Muusikus

Järjest suuremat populaarsust kogub eestlaste toidulaual hummus, mille peategelane on kikerhernes. Hummus on mõnus vaheldus tavapärasele maksa- või lihapasteedile, samas ka tänuväärne dipikaste. Piilume ka Pille vanaema kokaraamatusse, kuid algatuseks tutvustame küpsiseretsepti, mille mõtles Pille ise välja, kuna ühel pereliikmel soovitas arst gluteenist loobuda.

KOOKOSKÜPSISED  
4 muna, 1 klaas suhkrut  150 g taluvõid, pisut soola  2-3 pakki kookoshelbeid.  
Soovi korral rosinaid, seemneid vms.  

Vahusta munad suhkruga, lisa näpuotsatäis soola, kookoshelbed. Kõige lõpuks lisa sulatatud või. Sega hoolega.  
Tõsta taigen külmikusse umbes 30 minutiks.  
Kuumuta ahi 200 kraadini. Tõsta teelusikaga väikesed pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud pannile, vajuta õrnalt märja käega laiemaks. Küpseta ahjus 10-15 minutit.

HUMMUS ehk kikerhernepasteet

2 klaasi kikerherneid  1 suur peotäis rohelist sibulat  1 suur peotäis peterselli  
Kevadel või suvel lisan ka naati, nõgest vms.  1 klaas head oliiviõli  seesamiseemneid 2 spl., maitse järgi soola.  

Pane õhtul kikerherned külma vette likku. Arvesta, et need paisuvad vähemalt topelt.  
Hommikul loputa kikerherned ja keeda vaiksel tulel umbes 1-1,5 h. Seejärel loputa taas kikerherned sõelal. Nüüd pane ühte kaussi nii herned kui ka kõik ülejäänud komponendid. Saumikserda ühtlaseks pasteediks.  
Hummus seisab külmikus kaane all kuni üks nädal. Suurepärane leiva- ja saiakate, meeldib ka lastele.

RIIVIKOOK
10-15 kartulit, 2 muna  2 spl hapukoort, 0.5 klaasi mannat  1 spl soola, 1 spl suhkrut  0,5 kg peekonit või soolaliha
Koori kartulid, seejärel riivi need peene riiviga. Lisa munad, hapukoor, manna, sool-suhkur. Segu vala suurele ahjuplaadile, laota üle "koogi" peekoniviilud või liha.  Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit (kuni liha on krõbe ja kook ise kuldpruun). Kõige maitsvam tuleb kook puuahjus küpsenuna. 
Serveeri pohlamoosiga, hästi sobib ka hapukapsas.
Retsept on pärit Viljandimaalt Kolga-Jaani vallast, Pille vanaema Virvelt. Väidetavalt on sealkandis seda kooki tehtud juba sajandeid.

NAADIPESTO
1 suur kausitäis varesenaati (võib kasutada ka kõrvenõgest, noori kuusevõrseid, maltsa jne.).  
1 klaas oliiviõli, 100 g meelepäraseid pähkleid (india pähklid, sarapuupähklid jne.)  soola, 3-5 küünt küüslauku  

Võid lisada veel peterselli, basiilikut või muud söödavat lemmiktaime.
Pane kõik koostisosad ühte suurde kaussi, saumikserda ühtlaseks massiks.  
Mõnus kevadine vitamiinirikas leiva- ja saiakate. Seisab külmikus klaaspurgis kuni 1 kuu, aga tavaliselt süüakse enne ära.