Avar killustikuga kaetud õu ja tiik, lootsik veeres loksumas. Proosalisemalt - tuletõrjeveevõtukoht. Ruth Klebandi projekti järgi täielikult renoveeritud hoonele on omanikud kinnitanud sildi ,,Häärber".

Laiast uksest sisenemiseks peab haarama põdral sarvist, st käepidemeks on paraja suurusega põdrasarved. Siit saab otse kütitud ulukite käitlemise ruumi, mida jahimehed isekeskis kukeks kutsuvad. Mahukad kraanikausid, vannid, külmikud, kaalud - paljude jahiseltside unistus. Palkseintega puhkeruumi valgustab hiiglaslike aampalkide vahel Janno Langi meisterdatud kaheksast põdrasarvest suur lühter. Tuntud taksitermist on paljudele erinevatele sarvedele leidnud praktilise otstarbe ja lisanud stiili kogu majale. Jahimajas ei puudu ka voodikohad, duširuumid, köök ja korralik saun.

Pidulikule lindilõikamisele kutsub tervituskõne pidanud Vassili Padumäe endise perenaise Juta Kadakase, seltsi eakaima jahimehe Endel Kivisaare ja Rohelise Jõemaa Koostöökogu tegevjuhi Merle Adamsi. ,,Ilma Rohelise Jõemaata meil seda maja ei oleks," on Padumäe abi eest tänulik. Kahes etapis renoveeritud majale taotleti esmalt sada tuhat krooni, teises 87 000 eurot. Taotlus rahuldati, kuid omaosalus 10% tuli jahimeestel endil maksta, lisaks arvukad töötunnid.

Õnnitlusi-tunnustusi jagavad külalised Eesti Jahimeeste Seltsist, paljud jahiseltside esindajad üle Eesti, maavanem Andres Metsoja ja kohalike seltside esindajad. Pärnumaa Jahimeeste Liidu esindaja kiidab Kaisma jahimehi kui tuntud põdra- ja karukütte, Seliste jahiseltsi esindaja Alar Kuusik kingib jahimeestele 2,5-kuuse norra põdrakoera kutsika. Varasema kokkuleppe olemasolu kinnitab, et seni kingitusi vastu võtnud Koit Kivikast asub kiirelt asendama Tarmo Lehiste.

31-liikmelist Kaisma Jahiseltsi juhib 7-liikmeline nõukogu, eesotsas Koit Kivikasega, kelle parimaks abiliseks ehk paremaks käeks on vend Kaimo Kivikas. Moodustatud on ka MTÜ Kaisma Jahiselts, kuhu kuuluvad OÜ Järvemaastik ja kohalik kultuuriselts Kerkau.

Merle Adams kiidab jahiseltside elujõulisust ja tegusust: ,,Kõige tähtsam, et tänu jahimeestele on päästetud üks vana ja looga talukoht, see teeb heameelt. Külarahvale on lisandunud uus kooskäimise paik. Esimesel koosolekul, kus arutasime, mida ja kas üldse teha, olid mitmed kõhkleval seisukohal, sest tööde maht tundus parasjagu utoopiline. Mäletan, üks mees istus pliidi ees ja ütles kindla häälega.

,,See maja tuleb!" Jaguks selliseid kindla sõna- ja tegudega mehi rohkem igale poole." Saladuskatte all tunnistab Merle hiljem, et see mees oli Vassili Padumäe. 

Kaisma jahimaja

Avamispidu jätkub vana taluaia õuna- ja põlispuude alla sätitud suures telgis grillimeistrite valmistatud head-paremat mekkides ja jahimehejutte veeretades.

FOTOL: Kaisma jahimeestest jäid avamispäeval pildile koos abilistega esimeses reas Toomas Tõnisson koos Bellaga, Arvo Lehiste, Kaido Kivikas, Koit Kivikas, Kaimo Kivikas, Sander Lang. Teises reas Rein Kink, Janno Lang, Merle Adams, Endel Kivissaar, Kalju Metsoja ja Andres Metsoja. Taga: Enn Kuslap, Hans Kivikas, Heigo Haljaste, Udo Kägu, Vassili Padumäe, Tarmo Lehiste ja Veiko Murruste