Käru kandist jooksevad läbi mitmed kunagised piirid

Too piiriala läbis ka Käru valda kokku   ligi 600 aastat ning on veel looduses  tuvastatav.  Põnev piiripunkt on kuulsa sõjatee, või tähtsama Kagu - Eesti kaubatee vahetus läheduses Rumbis. Ma ei eksi siin  ilmakaartega, kuna aastatuhandeid oli üks tähtsamaid liiklusteid  Ida - Lääne suunal n.ö. TEE, mis läks läbi Rumbi - Piiumetsa! See on Eesti kubermangu lõunapiiri äärne tee - tulles Palukülast, läbi Kädva ja Sonni Rumpi. Rumbis on teede ristumise kohal vaatamisväärsuseks näiteks Põlma Huntaugud. Sealt ligi 1 km on üks kunagise talukohaga Liivisõja järgne piiripunk, kus praegusel hetkel oli lähestikku neli suurt sipelgapesa. Sinna lähedale jääb ka viimaste metsiste tantsuplats ning vaskussi leiukoht - karudest, ilvestest rääkimata! 

Eestlaste kuningate jäljed kulgevad läbi meie valla

Ka järgmised paar Liivisõja järgset piiripunkti, seal lähedal, mida siis piirielanikud valvasid, jäävad Käru valla territooriumile ning on põnevad teada.

Kuid sõjatee ise on palju elavat säilitanud ning õpetlik igal sammul tänapäeva välja. Kindel on ka see, et 1343 mais, ratsutasid sealtkaudu eestlaste maavanemad, kelle nimed Uku Masing Vatikanist üles leidis, Padiselt-Paidesse. Praegu nimetatakse seda kooliõpikutes Põhja-Eesti mässuks, mis laastas kaks aastat ning mille tulemusena vaid kolmandik maarahvast järgi jäi. Kuid lõunapoolne Eestimaa oli ju hoopis Liivimaa ning seal olid vallutajate vastu teised sõjad! Seega toimub Kädva Jüriöö jooks juba aastaid parimal pinnasel, kus põlisrahva vabadusvõitluse tähistamine üldse olla saaks!

Hetkel on algatatud mitmeid kaitsekorralduskavasid ning RMK tahab õla alla panna Loosalu tutvustamisele (kuna RMK juhtkonna hiljutine matk „avastas" väikese järve). Ajalooliselt on Loosalu  pärisjärv olnud  ikka Kädva ehk ka Venepele järv ning nüüd on võib olla lootust, et tehakse RMK poolt,  Kädva suunalt Loosalu rabasse pääsemiseks laudteed,  kui kohalikud teevad oma ettepanekuid Toivo Sepale, kes seda Kõnnumaa kaitseala korralduskava koostab. Kädva rahvas on harjunud käima Aidametsa poolt, kuid ka Kaubeli tagant on põnev tee järve äärde. Kaitsekorralduskava koostatakse ka Sonni kaitsealale.  Piiumetsa - Rumbi rabas toimub ka hetkel inventuur, mida teeb Ott Luuk. Avalik koosolek korraldatakse lähi-ajal Käru vallamajas, kuna inventuuri jääb just Käru valla poolne osa sellest rabast. Piiumetsa raba kauneim osa mitmete laugastikega Niinessaare - Kummassaare raba, mis osaliselt kuulub ka Kaiu ja Väätsa valda, inventuuri ei kuulu, kuna seal sai äsja valmis  60 km kuivenduskraave ning ei saa ometi jõuda järeldusele, et kas seda raba kuivendust oli ikka sedavõrd suures ulatuses vaja!?

Mälestused ootavad kokku kogumist

Käru valla ajaloo raamat soovitakse kokku saada umbes poole aasta jooksul. Kooli ja kiriku ajalugu on olemas, ka Kädva ja Ingliste kandi ajalugu on kogutud. Kuid kunagi ei ole küllalt. Paljudest paikadest ja küladest ning seal elanud inimestest on nüüd - pikkadel pimedatel päevadel õige aeg kokku otsida pildid ja üles tähendada mälestused! Et ka tulevased põlved oskaksid vaadata  ja väärtustada oma elupaika!