Jana Mätas oli näinud meie internetikaubamaja ja võttis minuga ühendust. Sel ettevõtmisel on üllas eesmärk Tallinna vanalinnast välja süüa merevaik, matrjoškad ja muud sellised suveniirid, mis ei ole eestipärased ega Eestis tehtud. Nende asemel tahetakse hakata pakkuma Tallinna ja Eesti külastajatele ehtsat Eestis valmistatud käsitööd ja suveniire.

Nende hulgas ka Kihnus tehtud asju?

Seda nad väga tahavad, kuna siin on käsitöötraditsioon elus ja ehe ning enamus käsitööesemeid tehakse ise ja käsitsi. Inimesed peavad lambaid, nii et ka vill on kohalik. Seepärast tuntakse Kihnu vastu sügavat huvi.

Kui kaugel poe tegemisega ollakse?

Käisin seal poes, mis on väga hea koha peal. See tahetakse avada novembrikuus pärast mardilaata ja siis seatakse kaup üles. Plaan oligi avada pood enne jõule, kui jõuluturule tuleb palju rahvast - nii välismaalasi kui eestlasi, kes ka uut poodi saavad külastada ja seal oste teha.

Kuidas kaup Tallinnasse jõuab?

Siinkohal ongi üleskutse kõigile, kes tahaks pakkuda oma käsitööd, siis pöördugu minu poole. Võib helistada mulle või Kuragale või kirjutada minu või kabamaja meiliaadressile. Kõigil on see võimalus oma töid pakkuda. Mingeid piiranguid ei ole, saab tuua kõike alates suveniiridest lõpetades suurte tekkidega. Ei tea ju, mida inimesed osta tahavad.

Tahaksin rõhutada, et Tallinnas avatav pood on täiesti eraldi internetikaubamajast ja muuseumipoest ja kõik käsitööesemed lähevad ainult sinna poodi. Kui kaupa müüakse mitme koha peal, tekitab see segadust. Sõidame Kihnu rahvaga mardilaadale (10.- 12. novembril) ja kõik käsitööasjad, mis seal müümata jäävad, viime sinna poodi.

Milline on garantii, et kaup kaduma ei lähe?

Tegemist on usaldusväärsete inimestega, seda ohtu ei ole, et kaup viiakse Tallinnasse ära ja pärast ei saa raha ega asju tagasi.

Kõik esemed võetakse vastu ametlike saatelehtede alusel. Mina võtan kauba vastu ja viin Tallinnaasse ja kui keegi tahab oma kaupa tagasi, saab ta selle sama saatelehe alusel tagasi.

Poe tegijad tahavad, et ost-müük oleks võimalikult isiklik ja seepärast pannakse üles ka info Kihnu kohta ja kõigi käsitööliste kohta, et oleks võimalikult personaalne lähenemine ja ostja teaks, kelle tehtud asju ta ostab.

Kas Sa ei näe avatavas poes konkurenti Kihnu Kauba Majale?

Ei sugugi. Ma arvan, et on väga hea, kui meie kaup on mitme koha peal. Kui inimene läheb poodi ja saab kaupa katsuda, siis tekib tal sellega isiklikum suhe. Arvan, et ei muuseumipood, Lohu pood, internetikaubamaja ega Tallinna vanalinna pood ei ole omavahel konkurendid. Nad pigem töötavad ühise eesmärgi nimel pakkuda ostjale kvaliteeti ja müüjale võimalust teenida läbi käsitöö.

Järjest enam on inimesi, kes hindavad isetehtud ja kvaliteetseid asju. Paraku kõik ei jõua Kihnu, selliseid ühe-kahepäevaseid turiste, kes tulevad Tallinna, on palju rohkem. Nüüd on ka neil võimalik Kihnu käsitööd osta.