Käärid tipphindade ja peaaegu niisama jagatavate elamispindade vahel on suured: kui kõige kallim müügisolev hoone, Kolu mõis maksab 600 000 eurot, siis Kabalas tühjalt seisvas kortemajas maksab korter 190 eurot. Kõikide teiste müügiobjektide maksumus jääb nende kahe numbri vahele.

Tõenäoliselt leiab valikust sobiva maakodu inimene, kel soov ilmakärast kaugemale saada, või siis väikeste kommunaalkuludega korteri pealinna pensionär, kellele jääb selle tehingu läbi raha ka kõrvale panna. Kuigi kinnisvarateemadel võiks rääkida pikemaltki, on targem lasta kõneleda asjatundjatel, kes siinsel kinnisvaraturul tegutsenud juba aastaid.

Piret Reinsalu
Pindi Kinnisvara maakler, äripindade konsultant

Eesti väikelinnade turg on mõjutatud Tallinnas, Tartus toimuvast. Pärast kriisiaastaid toibub langusest ka Kesk-Eesti. Kui varemalt tehti ostuotsused eelkõige „unelmate" kodu visioonist lähtudes, siis praegu on prioriteediks logistika ja aeg.

Kvaliteetaeg pereliikmetega on tähtsaim. Seetõttu ollakse valmis kolima koos perega. Kokkuvõtvalt võiks väita, et kodu soetatakse sinna, kus leidub tööd. Aktiivne tööotsija ei pelga vahetada kodukohta, kui ümberkolimisega kaasnevad seni puudunud hüved.

Suurima nõudlusega on jätkuvalt 2-toalised keskküttega korterid. Seda eelkõige noorte perede ja eakate seas. Kui varemalt peeti rõdu puudumist miinuseks, ollakse täna huvitatud ka läbikäidava toa ja vanemat tüüpi korrusmaja korterist. Korteritest on pikima müügiperioodiga 4-toalised, majadest tugevalt ülehinnatud objektid.

Tehingute mahust lähtuvalt on Järvamaa Viljandi- ja Raplamaa kannul. Olenemata maakonnast on eduka müügi eelduseks õige müügihind. Teadlik ostja maksab harva turuväärtusest rohkem.

Vahendajana töövähesuse üle ei kurda. Tööd on olnud just niipalju, kui jõuab ette võtta. Seda nii kriisiaastail kui täna.

Viimaste aastate jooksul on õnnestunud müüke siiski kordades rohkem. Languse esimestel aastatel oli müügiperioodi pikkust raske prognoosida. Ootaval seisukohal olid nii müüjad kui ostjad. Iga tehing muutis hinnad selgemaks.

Elukohavahetuse tingib enamasti töökoht. Pensioniealised realiseerivad senised suurepinnalised eluruumid või jätavad need laste või lastelaste kasutusse. Ideaalis soovitakse lahendit, et suurlinnas müüdud kinnisvara võimaldab lastele laenu osamakse ja vanemad suudavad soetada samaväärse kinnisvara väikelinnas. Harv pole seegi, et peale mitmeaastast välismaal töötamist leidub tööd kodukohas ja säästudest soetakse isiklik eluase.

Igapäevaselt kuuleme, et kinnisvarahinnad on tõusutrendis.

Väikelinnad tunnevad hindade muutust aeglasemalt ja periooditi. Stabiilse turu saavutamine eeldab sotsiaalse elu tasakaalustumist. Vajame hädasti töökohti tööstuses ja tootmises. Lisaks aktiivsetele väikeettevõtjatele tuleb leida suurinvestoreid nii Eestist kui kaugemalt. Algus muutustele on tehtud.

Majanduskriis on suunanud meid kõiki aktiivsele koostööle. Türi valla kiituseks on siinse elukeskkonna tutvustamisse kaasatud kohalikud kinnisvarabürood. Pindi Kinnisvara poolt on algatatud projekt osaleda maakondlikel suurüritustel.

Hele Kaasiku
Tare Kinnisvara OÜ maakler/hindaja

Kinnisvaraturu aktiivsus sõltub palju asukohast. Palju väärtust ja huvi tõuseb maastikust ja veekogu olemasolust.

Meil Kesk-Eestis on väga hea liiklussõlm, see on rahvast siia elama toonud. Kohalikul kinnisvaraturul liiguvad inimesed tihti maakonna sees: kes leiab endale korteri ja kellele meeldib jälle majas elada.

Läbi aegade on siin kaubeldud rohkem siiski korteritega, kinnistud on kallimad. Rohkem lähevad müügiks kahe- ja kolmetoalised korterid. Soovitakse odavamaid kortereid, ülehinnatud kinnisvara müük võtab rohkem aega. Suuremaks huvigrupiks on noored inimesed, kes soovivad kodu rajada, seda muidugi pangalaenu eest. Neid noori, kes on leidnud töö kaugemal, väga lihtne enam koju meelitada pole. Kinnisvaraturg on võrreldes paari aasta taguse ajaga elavnenud. Ostjate teadlikkus oma kodu valikul on kõrge.

Pööratakse tähelepanu tegusale korteriühistule ja korteri või kinnistu asukohale. Kesk-Eestis on kinnisvarahinnad üldiselt odavamad.

Arvestades kohalike elanike sissetulekut ja laenuvõimet, väga kalleid elamisi ei muretseta. Suurem osa inimesi kolib maakonnasiseselt. Kindlasti on tore, kui maakonda tuldaks elama ka kaugemalt.

Julgen arvata, et kinnisvaraturg elavneb veelgi.

Kairi Gansen
Land kinnsvara atesteeritud maakler

Järvamaa kinnisvara seis on päris huvitav. Viimased kuud on lootustandvad, et Järvamaa kinnisvaraturg elavneb. Maa-ameti andmetel on käesoleval aastal lõpetatud tehinguid rohkem kui mullu.

Kevaditi tuntakse kõige rohkem huvi ühepereelamute, maamajade ja suvilate vastu. Seoses sellega, et müügiobjekte on turul palju, võtab tehinguni jõudmine suhteliselt kaua aega, eriti nende osas, mis on müügis ebareaalsete hindadega.

Arvestades Järvamaa elanike sissetulekut ja laenuvõimet, ei saa väga kalleid eramuid, kortereid inimesed endale lubada.

Tihti kipuvad ostjad enda võimalusi üle hindama ja tehing jääb rahaliste vahendite puudusel katki, või kardetakse suurt laenukoormust. Kliendid on Järvamaal üldse väga hinnatundlikud, näiteks korterite puhul küsitakse äärmiselt põhjalikult kommunaalmaksude kohta.

Sobivaid üürikortereid napib - korterite üüriturul ületab nõudlus pakkumise. Järvamaal on kinnisvarahinnad suhteliselt madalad ja mõistlikud.

Loodan, et investeerijad ja ehitajad alustavad ka Järvamaal hoogsamat tegevust - näen nõudlust uute korterite ja elamute järele.