Kolme päeva jooksul ärkavad Viljandi lossimägedes ja linnas ellu XII-XIV sajand ning kõik tollased võlud. Tänavalt tänavale on võimalik tutvuda sellele ajastule iseloomuliku käsitöö, võitluste, mängude, muusika, toidu, rõivastuse ja kommetega. Säravad Viljandi ööd toovad tagasi unustusse vajunud ajaloo, muusika, teatri, kunsti ja melu.

Vanalinna ja järve randa kerkivad kolm lava, kus valitseb meeleolukas õhk nii päevasel kui hilisõhtusel ajal ja kus iga täiskasvanu, noor või laps leiab endale midagi huvitavat.

Nagu varem öeldud, siis tuleb kellad õigeks keerata, sest Viljandis esimest korda peetavate hansaööde avamisega alustatakse Viljandi raekoja platsil just 7. juuni õhtul kell 20. Pärast avatseremooniat suundub traditsiooniline rongkäik raekojaplatsilt Sakala keskuse hoovi öölavale, kus kolmepäevasele peole annab suurejoonelise avalöögi ansambli Angus ja puhkpilliorkestri Popsid ühine kontsert.

Seejärel astub Sakala keskuses lavale Svjata Vatra ning tutvustab hansalistele oma plaati «Svitlyi Schljah». Ööpeo viimased helid kostuvad DJ Daysleeperi muusika saatel.

Majanduskonverents Enne pöörast avamispidu tuleb pöörata tähelepanu päevastele konverentsidele. Esmalt algab Sakala keskuses Viljandi majanduskonverents, kus poliitikast, majandusest ning nende koosmõjust räägivad rahandusminister Jürgen Ligi, Euroopa Parlamendi saadik Ivari Padar, ettevõtja Kaur Lass, pangandustegelane Vahur Kraft ja ettevõtja Meelis Atonen. Elav ajalugu asub võitlusesse Pärimusmuusika aidas leiab aset elava ajaloo konverents, mis jätkub kell 18 Viljandi lossimägedes, kus oma uksed avab elava ajaloo laager. Keskaegsed rammukatsumismängud, ammuturniir, mõõduvõtt mõõga ja kilbiga, kontserdid, töö- ja õpitoad - need on vaid mõned märksõnad, mis toovad keskaja lossimägedesse tagasi. Õhtu kulminatsiooniks on keskaegne rollimäng «Suur lahing Viljandi all», kus võideldakse linna eest. Lisaks tuleb hoida silmad lahti mujal linnas, sest iga päev toimuvad «dessandid» linna eri piirkondadesse.

Lossimägede keskaegset melu juhib Rohke Debelakk, kes on korraga nii Louis Püha, Nothinghami šerif kui ka vend Tuck ühes isikus. Keskaeg kestab lossimägedes 9. juuni lõunani, mil tehakse ajahüpe laulva revolutsiooni aega. 

Hansalaat toob kaupmehed tänavale Hansaööde teisel päeval, 8. juunil, tulevad tänavatele hansakaupmehed, kelle osalusel alustab vanalinnas kauplemist hansalaat.

Iga aastaga üha suuremaks kasvanud laat saab seekord alguse raekojaplatsilt ning kulgeb mööda Lossi tänavat Jaani kirikuni ja Vabaduse platsi, kus võtab järje üle juba kaasaegne Mulgi mess. Kindlasti tasub meeles pidada, et vanalinna tasub tulla jalgsi, sest laada piirkond on autodele liiklemiseks suletud.

Kunst ja teater Lisaks hansalaadale on vanalinnas avatud kunstihoov ning lapsi ootab taluloomaaia, meisterdamise ja batuutidega lasteala. Pealaval ning jaanilaval esinevad külalised teistest hansa- ja sõpruslinnadest ning kõlavad kontserdid. Viljandi hansalisi tulevad tervitama Tartu akadeemiline meeskoor, Valmiera ansambel Griezes, Four Folks Ahrensburgist, vanamuusikaansambel Ludus Riiast, Tallinna tantsuansambel Sõprus, Viljandi Linnakapell ning paljud teised.

Hansaööde teatrimelust saab osa Kondase keskuse õuel teatrihoovis, kus kolmel järjestikusel päeval annavad etendusi 13 harrastusteatrit Eestimaa eri paigust, teiste hulgas Raimo Aas ja Seasaare näitemängu selts. Koidu seltsimajas astub lavale teater Ugala - 7. ja 8. juunil on võimalik vaadata Taago Tubina lavastust «Arioso». Noored vallutavad ranna Viljandi järve rannas on end esimest korda sisse seadnud noorteala, kus päevasel ajal kaubeldakse noortelaadal ning esinevad noortebändid. Kontserdiprogramm on kokku pandud koostöös üle-eestilise noortebändide konkursiga ning lavale astuvad maakondlikes voorudes osalenud noored. 8. juuni hilisõhtul jätkub noorteprogramm rannas pöörase ööpeoga «Hype the funk». Hansaöödele on koostatud ka spetsiaalne spordiprogramm, kuhu mahuvad rahvusvaheline noorte jalgpalliturniir, Trepimäe jooks, zumbapidu, kabeturniir ja palju muud põnevat. 

Õhtusel ajal jätkub programm alati öölaval, kus 8. juunil kell 22 on ennast Tonio Tamra juhtimisel valmis seadnud 70 pillimängijat ja 130 koorilauljat, kelle ühiseks nimeks sel õhtul on Hansaöö Sümfoonikud. Sümfoonikute koosseisu kuuluvad Viljandi noorte sümfooniaorkester, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia segakoor, Tartu akadeemiline meeskoor, sümfooniaorkestri koor ning TÜVKA ansambel Mixtet. Öökontserdi kava ei ole tavaline.

Beethoven vaheldub Rapunzli ja Kariibi mere piraatidega. Räpitakse palmisaarel, tantsitakse galoppi ja koos TAM-i meestega jõutakse lõpuks ilusale maale. Pärast kontserti jätkatakse tantsuõhtuga Sakala keskuses, kus saab tantsu keerutada Viljandimaa ansambli C-Duur muusika saatel. Luulelembesed on oodatud Bonifatiuse gildis toimuvale «Kultuuritagala» pööninguööle Contra ja Aapo Ilvesega.

Lõpetame torupillide ja veesõitudega Paralleelselt hansaöödega on pärimusmuusika aidas Viljandi laager-festival «Torupill ja teine ». Laagris osalejate musitseerimist saab kuulda hansaööde ava- ja lõppkontsertidel ning festivali-laagri õpetaja Ralph Gehler Saksamaalt astub kontserdiga publiku ette 8. juuni õhtul jaanilaval.

Hansaööde viimasel päeval, 9. juunil pakub vastloodud Viljandi veespordi selts võimalust teha lõbusõite Viljandi järvel. Kolm päeva ja ööd kestev hansamelu lõppebki torupillide ja veesõidukite saatel.