“Tuli pere ära toita, võtsime siis kolm siga kasvama. Sai selleks kohandatud vana talulaut,” jätkab peremees.

“Ja kaalikad ning kapsad panime kasvama, hiljem tulid ka lehmad” meenutab noorperemees Raido oma varajast lapsepõlve. “Isa ja ema käisid turul liha ja talusaadusi müümas, meie toitsime loomi ja kõplasime köögivilja.”

Taluseaduse järgi sai Koplimadise talu endale ka põllumaad ja metsa, hakati põldu harima.

“Eks me alustasime nagu tuhanded väiketalud ja väiketalunikud Eestimaal – väikselt ja vaikselt, esmalt oma pere ja tuttavate tarvis. Siis turule müügiks. Põllumaad pole meil kunagi palju olnud – 11 hektarit,” räägib Raido.

Eesti Vabariigis kehtima pandud seadused andsid ettevõtlikule perele kiiresti talu kasvatada. Renditi maad juurde, tehti põldu. Siis tuli ka viljale väärindajad leida – suurendati seakasvatust.
“Varsti jäi vana talulaut kitsaks, ehitasime juurde uue,” meenutab Raido, “300 siga mahtus sisse”.

Loe edasi Harju Elust.