Oleme harjunud mõttega, et eraomand on püha ja igaühel vaba voli seda kasutada ja käsutada täpselt nii, nagu omanikule meeldib või mugav on. Tegelikkuses see nii ei ole - tuleb harjuda teadmisega, et omanikul on õiguste kõrval ka hulk omandiga seonduvaid kohustusi, mille täitmist vallavalitsus aina aktiivsemalt jälgib ja nõuab. Viimsi valla heakorraeeskiri seab üsna täpsed korrakriteeriumid, mille täitmist nõutakse kõigilt kinnistuomanikelt, olgu selleks eraomanik, äriühing, vald ise või ka Eesti riik. Alates möödunud aastast võttis valla kommunaalamet ka tõsisemalt kätte hooldamata kinnistute omanike korrale kutsumise. Ametnikud käisid piirkonna kaupa läbi kõik teed ja panid kirja rikkumised - niitmata muru aias, niitmata hein ja nõgesed heinamaal, lagunenud aiad, kuurid ja väravad, sodihunnikud aias sees ja aia taga. Jah, ka ehitisteta kinnistud kuuluvad vastavalt eeskirjale hooldamisele, kuna ka need on osa meie elukeskkonnast.

Rikkujad said vallalt märgukirja puuduste likvideerimiseks ja nii valla ametnike kui muidugi ka elanike heameeleks asus suur osa märgukirja saanutest vaidlemata oma kohuseid täitma. Mõnigi vallaelanik ehk märkas, kuidas seni aastaid niitmata ja mehekõrguseid nõgeseid täis kasvanud heinamaad ja metsaveered möödakäijaid ootamatult oluliselt kultuursema ilmega üllatasid.

Valla territooriumil on ka maad, mille omanik on Eesti riik - ka riigile tehti heakorrateemalisi märgukirju ja nõutud tööd said kiiresti tehtud. Mõnele märgukirja saajale tundusid valla nõudmised siiski nöökimisena, neile on tulnud omanikukohuste selgitamiseks kohaldada ka sunnivahendeid, kuid enamasti on kinnistuomanikud igati koostöövalmis.

Heakorral on ju igale omanikule arusaadavalt väga oluline roll meie elukeskkonna kvaliteedi ja seega ka kinnistute väärtuse kujunemises.

Rõõm sünnitab rõõmu ja kurjus kurjust - sama kehtib ka heakorra osas. Eeskujulikult korras, puhtale ja niidetud alale kukuvad krõpsupakid ja õllepurgid harva. Küll aga mõjuvad nimetatud materjalile lausa magnetina räämas ja hooldamata aiatagused, teeperved ja heinamaad - hooletus sünnitab hooletust. Valla heakorrabrigaad käib iga päev läbi kõik teeperved, parklad, bussipeatused ja muud valla omandis kinnistud ja koristab need. Siit ka vallaametnike palve viimsilastele - palun andke meile teada hooldamata kinnistutest, niitmata teepervedest ja heinamaadest, lagunevatest aedadest ja kuuridest, sodihunnikutest aedades ja aia taga. Enamasti pole tegu omanikuta varaga, pea kõigil kinnistutel meie valla territooriumil on olemas omanik. Talle tuleb lihtsalt ta omandi hooldamise kohustust meelde tuletada. Valla kommunaalamet teeb seda ja hoolitseb ka selle eest, et meeldetuletust tõsiselt võetaks.
Valla heakorrabrigaad tööl

Mis juhtub, kui suure kinnistu omanik ei suuda füüsiliselt ega materiaalselt selle hooldamist ise korraldada? Mitme hektari põllumaa niitmine on kallis, kraavide võsast puhastamine samuti. Siis tuleb nõu ja abi saamiseks valla kommunaalameti heakorraspetsialisti poole pöörduda, kes vastavalt olukorrale lahendused välja pakub. Näiteks võivad maade omanikud ühiselt põllumaade hooldamiseks PRIA-lt toetust küsida või siis oma maad sümboolse tasu eest mõnele ettevõtjale rendile anda, kes siis nende hooldamiseks ise toetust küsib ja ka ise sellest ettevõtmisest veidi teenib. Lahendusi on mitmeid, jätkugu vaid head tahet.

Kui aga viimasest puudu jääb, siis on vallal mitmeid võimalusi omanike kohustamiseks.

Juhul, kui omanik vara hooldamise kohustusest keeldub, võib asi minna ka väärteomenetluse ja sellega kaasnevate trahvideni.

Õnneks leitakse enne väärteomenetlust pea alati mõni muu lahendus, olgu selleks võimalused vara siiski korda teha või ka maha müüa.

Viimased 13 aastat valla heakorraspetsialisti ametit pidanud Anne Talvari ütleb, et selle aja jooksul on inimesed oma vara suhtes märksa hoolivamaks muutunud. Samas on viimsilased muutunud kriitilisemaks naabrite korratuse suhtes - aina rohkem laekub kommunaalametisse märkusi naabrite korralagedusest. Kultuur meie ümber on paranemas ja ka vald aitab selle paranemisele oma vara hooldamise ja teistelt korra nõudmisega kaasa.

Soovime kõigile kaunist kevadet ja hoogu koduvalla korrastamisel!