Lisaks enesekaitsevahenditele võiks kaasa võtta veel desinfitseerivat pesuvahendit koos pesutarvikutega (lapp, lapihoidja, ämber jne.), kilekotte (prügikotte) eriti hallitavate jäätmete isoleerimiseks, paar pakki või rulli paberkäterätte; kui teil on kõrged toad, siis ka väike redel ja loomulikult optimistlik meeleolu.

Samuti on hea varuda aega, minna juba hommikupoolikul ja arvestada, et olete ära kuni õhtupimedani (esimesel korral ööbima jääda pole eriti soovitav).

Erinevad seened

Ennekõike annaks siiski selgituse, milline seen hoones on hallitusseen ja milline puitu lagundav seen, sest tihti ajavad inimesed need kaks täiesti erinevalt käituvat gruppi sassi ja siis saab sääsest elevandi teha või ka olulisele probleemile liiga vähe tähelepanu pöörata.

Hallitusseened on mikroseened: alles siis, kui neid on kogunenud ühte kohta tuhandeid ja miljoneid, hakkab inimsilm neid eristama ja siis ka ainult täpikestena või ühtlase tumeda kihina, kus ei näe silmaga seeneniidistikku (fotol).

Kui aga silmaga vaadates on võimalik eristada ämblikuvõrgu sarnast seeneniidistikku või kui seene struktuur on selgelt kiuline (viljakeha puhul), siis pole tegemist hallitusega, vaid hoopis puitu lagundava seenega või mõne muu hoones leviva seenega.

Kuna ka majavamm kuulub puitu lagundavate seente hulka, siis sellel teisel juhul, kui seeneniidistik on näha, tuleb tegutseda kiiresti. Just siis on õigem appi kutsuda spetsialistid sihtasutusest Eesti Mükoloogia Uuringutekeskus ja paluda neil selgeks teha, kui ulatuslikult kahjustus on arenenud.

Kuidas puhastada?

Teisel juhul so. hallitusseente puhul tuleks alustada oma talveunest ärkava suvila puhastamisega.

• Vaadata, et kuhugi poleks jäänud orgaanilisi jäätmeid – toidujäätmeid, pakendeid või siis lihtsalt pesemata nõusid. Need kõik on heaks kasvupinnaks hallitusseentele ja peaks esmajärjekorras likvideeritudpuhastatud saama.

• Kuivatada ruumid kiiresti liigsest niiskusest st: kütta ja tuulutada. Kütmiseks sobivad kõige paremini kaminad, pliidid ja/või ahjud, sest need annavad lisaks soojusele kaasa ka õhuliikumise.

Kuid kui selliseid küttekehi pole, siis aitab kuivamisele kaasa isegi see, kui kõik uksedaknad lahti teete ja lasete tuulel toast läbi käia. Elektrilised küttekehadki tõstavad õhu temperatuuri ja seega tõstavad õhu niiskusemahutavust ja aitavad ruume kuivatada.

Loomulikul teel kuivatamisele (küte+tuulutus) kulub kolm-neli päeva kuni nädal kütmist ja tuulutamist, vahel ka kauem.

• Tuulutuse teiseks eesmärgiks on rikastada ruumide õhku osooniga, mida leidub õhu maalähedastes kihtides koguses 0,001-0,03 ppm (part per million ehk 1/106 osa). Mõõdukalt osoonirikas õhk on kahjulik hallitusseentele ja kasulik inimestele.

Kahjuks püsib osoon meie ruumides ainult umbes kuni 20 minutit ja siis laguneb.

• Võimalusel kasutada õhukuivatajat ja õhupuhastajaid/ ventilaatoreid. Seadmete kasutamine aitab eriti kiiresti vabaneda materjalidesse kogunenud niiskusest. Kui on võimalik, võite selleks isegi kaasata spetsialiseerunud ettevõtte, kes teil paari päevaga ruumid ära kuivatab ja desinfitseerib.

• Pesta põrandad ja võimalusel seina alumised ääred desinfitseerivaid pesuvahendeid sisaldava lahusega. Ärge muretsege selle pärast, et lisate pesuvedelikuga veel niiskust hoonesse, selle väikese veekoguse tuulutate palju kiiremini välja, kui konstruktsioonidesse ja materjalidesse kogunenud niiskuse.

• Kui majas on veevärk, siis tuleks seegi üle kontrollida. Ega kuskilt toru ei leki või ega mõni ühendus pole järgi andnud.

• Pärast puhastamist peske koheselt kõik töövahendid hoolega puhtaks (lapid ja muud abivahendid) või isoleerige ja hävitage, sest kuivamisel lenduvad sinna kogunenud seeneosakesed ja eosed uuesti.

• Teiseks oluliseks teadmiseks on see, et enamasti levitavad hallitusseened pigmente so. värvivaid aineid, mida on oluliselt raskem kui mitte võimatu materjalidest kätte saada. Pigmendilaigud pole enam hallitusseened, seega pole need enam teile ega esemetele kahjulikud.

Kui pole tegemist puitu lagundava seenega, siis saate kindlasti ilma kõrvalise abita ise oma suvila või suvemaja korda. Loomulikult on alati võimalik kasutada professionaalide abi, kuid eks nemad soovivad tasustatud saada.

Täiesti tasuta nõu saate, kui kirjutate oma probleemidest ja muredest artikli autori mailile kalle.pilt@emu.ee ja ise saate lugeda asjakohaseid kirjutisi kodulehtedel www.mycology.ee ja www.majavamm. ee.