Esinemise puhul on Kukerpillidel välja kujunenud see, et tehakse kolm setti ning sellega on pidu käima saadud ja jätkavad kohalikud pillimehed või magnetoola. Kahte-kolme esinemist päevas ei ole, kuid kuna jaanipäevasid peetakse reeglina 22. kuni 25. juunini, siis 2-3 esinemist võib jaaniperioodil kokku tulla ikka.

Eestlaste pidu ei jää kunagi pidamata

Jaanipäev ja jõulud on eestlaste jaoks kõige olulisemad tähtpäevad. Ike Volkovi sõnul on eestlased jaanipäeva osas konkreetsed, näiteks soomlastel langeb jaanipäev alati nädalavahetusele, Eestis on aga 23. ja selle ümbrus kindel ja paigas aeg, olgu tegemist esmaspäeva, kolmapäeva või reedega.

Kukerpillide jaoks on jaaniaeg midagi müstilist, kõik on muutuses, ka loodus teeb oma kannapöörde. „Vana laulusalmgi ütleb, et kes ei tule jaaniku tulele, see jääb mardini magama," meenutab Toomas Kõrvits.

Kukerpillid meenutavad ühiselt meeldejäävaimat jaanituld ning näide ei tule üldsegi mitte Eestist.

„Meenub aastal 2008 Kanadas Seedriorus peetud eestlaste Suvehari. Sajad hõimuvennad olid koos looduskaunis kohas Toronto lähistel. Päeval tegime kontserdi. Ilm oli suurepärane. Õhtul oli mäe peal lõkke ääres tantsupidu. Saime mängida kaks ja pool lugu kui tuli kohutav paduvihm. Oli parasjagu pime, elekter kadus ja pillidega põgeneda saime ainult lava alla. Juhtmetest sähvis sädemeid nagu ulmefilmis. Lava all korjasime käsikaudu oma kola kokku. Siis tuli teade, et sööklas jätkub pidu. Punusime pillidega läbi vihma siis sööklasse, kus juba ootas vihmaniiske rahvas. Pidu läks lahti ilma võimendusteta - ühislauldes ja tantsides, läbimärjana.

Moraal oleks selline, et eestlaste pidu ei jää kunagi pidamata ja ta oskab seda teha igas olukorras. Hea näide, et vihm on jaanipäeva suurim vaenlane kogu maailmas," meenutavad mehed läbisegi.

Viimase aja lemmik on Vabaõhumuuseum

39 aasta jooksul on Kukerpillide jalajälgi üle Eesti pea igal pool. Kui jaanipäevade esinemisi arvesse võtta, siis on meeste viimase aja lemmikkoht Rocca al Mare Vabaõhumuuseum, mis on meeldiv, hea miljööga paik. Alati on kohal palju rõõmsat rahvast, toimuvad temaatilised üritused.

Eestis on Kukerpillidel üks koht, kuhu nad tahaks kindlasti esinema minna: Pühajärve suure parve peal, kus ümberringi ulbivad jaanituled. Maailma mastaabis on käimata veel Austraalias.

Kukerpillide jaaniesinemised 2011:

22. juuni - Maidla jaanituli, Ida-Virumaa

23. juuni - Nõmme jaanituli, Tallinn

25. juuni - Sonda jaanituli, Ida-Virumaa