Päevakangelased ja õnnitlejad olid kutsutud Tohisoo mõisa, kus esimese üllatusena sai nautida suurepärast kontserti. Selle andsid mullu esimeseks klassikatäheks kroonitud noor tšellist Marcel-Johannes Kits ja tema viiuldajast kaksikõde Katariina-Maria Kits.

Maakonna ekspertgrupp andis üle 16 aastapreemiat läinud aasta saavutuste eest. Need said 2013. aasta Raplamaa laulu- ja tantsupeo kooride üldjuht Vahur Soonberg, tantsurühmade üldjuht Ulvi Mägi, stsenaariumi koostaja Eeva Kumberg ja korraldustoimkonna juht Anne Ummalas. Ivi Sark pälvis tunnustuse kui maakonna käsitööelu eestvedaja ja koordinaator; Järvakandi raamatukogu direktor Rita Mere kivi kui aasta maaraamatukoguhoidja; Rapla Keskraamatukogu direktor Õie Paaslepp Andres Ehini pingikobara paigaldamise ja luulelõunate algatamise eest; võrkpallitreener Ingrid Kangur on viinud Kohila naiskonna kõrgele tasemele; treener Tarmo Rahuoja on hoolitsenud laste spordihuvi eest ja korraldab võistlusi väikestele; tulemuslikku tööd pärandiaastal tegi muinsuskaitseinspektor Karen Klandorf; Hageri Lambertuse koori dirigendid Sigrid Põld ja Merle Liblik on viinud oma koori kõrgele tasemele ja andnud välja plaadi; Rapla kultuurikeskuse töötaja Piia Põder korraldas menuka kontserdi Valgre loomingust „Vaid Sina, Niina"; Age Tekku korraldas Hageri kihelkonnapäeva ja seisab hea koduloohuvi hoidmise eest; muusikaliste saavutuste eest tunnustati ka Marcel- Johannes Kitse, kelle kodu on Kohila vallas.
Maiu Linnamägi luges oma tänusõnade lõpus ette Virve Osila luuleread, mis iseloomustavad hästi kõiki tunnustatuid: “Kes ilule ja rõõmule end pühendab ja armastuse tööga ühendab, see tühisust ja totrust vähendab ning unistust ja tegelikkust lähendab.”

Märjamaa vallast pälvis aastapreemia Tiina Kokemägi, kes koos abilistega tikkis oma rahvatantsurühmale Lihula rahvariideseelikud.

Kultuurkapitali ekspertgrupp andis välja viis kultuuripreemiat, mille saajate hulgas oli kaks meie valla inimest. Märjamaa muusika ja kunstikooli direktor Maiu Linnamägi sai preemia 25 aasta pikkuse töö eest huvikooli juhina, kooride dirigendina ja maakonna noorte puhkpilliorkestri töö korraldajana.

Maadlusklubi Juhan oli mullu järjekordselt parim Eesti kreeka-rooma maadlusklubi, selle tööd veab väsimatult treener Harri Koiduste.

Kulturipreemia said veel vaibakunstnik Ehalil Halliste Hageri kirikusse loodud kirikuvaipade eest, ajakirjanik Tõnis Tõnisson Koduloolase rubriigi toimetamise eest maakonnalehes ja Anne Paluoja Alu segarahvatantsurühma juhendamise eest 30 aasta jooksul.

Raplamaa Kultuuripärliks kuulutati Riinimanda kooride juht Urve Uusberg, kes pole mitte üksnes oma koorid kõrgele tasemele viinud dirigent, vaid osanud kujundada paljude noorte eluhoiaku ja üheshingamise. Ta sai maavanemalt ka Raplamaa kuldse rinamärgi. Tunnustamistseremoonial osalesid mitmed varasematel aastatel Raplamaa Kultuuripärli tiitli pälvinud inimesed, samuti tunnustamiseks esitajad.
„Kui inimene midagi teha oskab ja see talle tegevus meeldib, siis pole rahvariideseelikute tikkimine sugugi nii suur töö,“ ütles Raplamaa ekspertgrupi aastapreemia pälvinud Tiina Kokemägi tagasihoidlikult.

Südamliku sõnavõtuga esines ROLi juhatuse esimees Margus Jaanson, kes pidas väga oluliseks tegijatele tähelepanu pöörata. „Meie ühiskond on paigast ära. Teie aitate oma tegevusega tasakaalustada seda, et me Eestis ei püüdleks ainult raha ja viieks rikkamaks riigiks saamise poole," ütles Jaanson.

Suurepäraselt ja nüansirohkelt tutvustas kõiki tunnustatavaid Anneliis Kõiv. Selle kohta ütles oma tänusõnades Urve Uusberg, et õhtu juht oskas välja tuua iga inimese parema poole. Kõivu esinemist kiideti kohvilauaski veel korduvalt. Paljud tunnustatud tänasid omakorda märkamise ja esitamise eest. Ekspertgrupi juht soovis kõgile meile alanud aastaks muusa puudutust.