8. septembri õhtuks kutsus kohalik külaselts ning kultuuriait rahvast Ranna sovhoosi Kumna osakonna viljalõikuspeole.

Filmi "Valgus Koordis" seekord küll ei näidatud, kuid vähemalt üheks õhtuks püüti retrona taastada ühismajandi lõikuspidu. Sooja oli küll vaevalised kümme kraadi ning taevast tuli alla nii vihma kui rahet. Viimasest oli eriti hea meel lastel, kes said maha pidada esimese lumesõja. Ning ka täiskasvanud ei lasknud ennast ilmal häirida.

Majandijuht ja Pipi

Just laste töötoaga pidu alustati. Nimelt oli Nukufilmi lastestuudio sisustanud kultuuriaita joonisfilmi meistritoa.

Lapsed said kätte paberid, millele tulevane film kaaderhaaval üles joonistati. "Hiljem pildistame kaadrid, võtame need arvutisse ning kui jääb aega, siis näitame ka mõnda 5-10 sekundilist lõiku," ütles juhendaja Sondra Lamp mann. Vanemad said samal ajal vaadata Kumna häärberit, mis mõisahärra Raivo Kalve juhtimise all on ärkamas uuele elule.

Kultuuriaida ümber aga sagisid majandi osakonna juht Gunnar Jaanovitsi kehastuses, külavolinik Deiw Rahumägi ning traktorist-brigadir Marko Kuusalu. Gunnar Jaanovitsi kanda oli ka õhtujuhi roll. Samas ei puudunud ka miilits ning karja- ja lüpsinaised. Autoga olid kohale sõitnud Vääna vabatahtlikud tule tõrjujad.

Mõõtu võeti Keila elukutseliste päästjatega, kes sõitsid kohale koguni kahe autoga. Välkvisiidi tegi Kumnassse ka kiirabibrigaad. Kuid õnneks mitte selleks, et arstiabi anda, vaid et kohalikku rahvast harida.

Kui joonisfilmi töötuba läbi sai, siis saabusid lastele külla Mesimumm ja Pipi. Iga soovija sai endale näomaalingu.

Lõke soojendas

Ükski lõikuspidu ei möödu hea kõhutäieta. Selle eest hoolitses külaseltsi naispere, kes pani hernesupi katlale juba varakult tule alla. Ja mis pidupäev see ilma õnneloosita on.

Peaauhinnana hõikas lugu peetud majandijuht alias Gunnar Jaanovits välja peedi-, kartulija porgandikotid, talvepuud ning moosi. "Ja magusale lisaks tuleb teile ka perenaine pannkooki küpsetama," lubas Jaanovits. Talvevarud loositi ka välja.

Nunnude konkurss jäi kahjuks kesiseks. Kohalike sõnul kasvavad juur- ja köögiviljad veel aias või põllul ning koguvad alles massi.

Õhtu edenedes sai tantsida Andrus Kalveti mõnusa lõõtsamuusika saatel. Ning juba pimeduse saabudes süüdati ka suur lõke, mis andis kõledasse ja vihmasesse õhtusse sooja.