„Töötasime pikka aega 15-liikmelise meeskonnaga, töökoormus oli suur, sest ära oli vaja teha 22 mehe töö. See oli meie jaoks väga koormav, kuid saime kuidagi hakkama," sõnas komandopealik Heldur Lahne, kui olin tema kabinetis istet võtnud ning esimesed read paberile kirja pannud. Tõsi, Kunda oma mehi on komandos vaid kuus, ülejäänud käivad tööl kaugemalt.

Eelmine aasta oli üldse kohalikele päästjatele murrangulinekomandomaja sai uue katuse, ringi vahetati ka küttesüsteemid. Tänavuseks aastaks on lootus saada majale ka välissoojustus ning uus elektrisüsteem, mis osaliselt on pea pool sajandit vana. Maja asukoht on aga hea- väljakutse korral on võimalik igasse suunda kiirelt jõuda.

Pikisilmi ootab komando uut paakautot, hetkel on meeste käsutuses 1985. aasta Volvo, enne seda kasutati aga veelgi vanemat masinat - 1976. aasta Scaniat.

Tõsi, praegune auto on igati korras, see tähendab, et päästjad on selle korras hoidnud - garaažis seisev paakauto lausa läigib! Päästjate põhiauto, nelikveoline Scania, on uuem, selle väljalaskeaastaks oli 2008.

 „Mehed on tublid, palju asju saab ise ära remonditud, aga eks varuosad on eritehnika puhul kallid. Eks esmalt saavad uuema päästetehnika maakonna keskused, siis jõuab järg ka väiksemate piirkondade kätte," rääkis Lahne.

Pärast pooletunnist vestlust tegime majas ka väikese ringkäigu, mille raames peatusime pikemalt meeste omatehtud jõusaalis- sporditegemisest on kohalikud päästjad alati lugu pidanud. Muus osas tundub ka, et kord on majas- ruumid on puhtad ja soojad, kõik on meeste endi käe järgi ära pandud, midagi lihtsalt niisama kusagil ei vedele. „Kui palju siis rinnalt kangi ka surutakse?" küsin.

Mõne sekundi pärast võis veenduda, et 160 kilogrammi ei ole probleem, kusagilt ruumidest aetakse kohale Kaido Vahesalu, kelle jaoks on 160 kilogrammi justkui soojendusrakus, kang liigub mängleva kergusega seitse korda üles ja alla. Jah, trenni peab tegema, sest varsti ootab mehi ees komandodevaheline võistlus lamamises surumises ja selleks, et igasugustest katsetest auga välja tulla - ainuüksi jaanuari lõpus ning veebruari alguses oli meestel vaja oma oskusi ja teadmisi näidata neljal erineval koolitusel, kus päästjatel tuli sõna kõige otsesemas tähenduses läbi minna nii tulest ja veest. Jah, vormis peab olema, et elusid päästa. „Millal tavaliselt kõige pingelisemad ajad tööl on?" uurin.

„Eks loomulikult on palju tegemist kevadisel ajal kui toimuvad kulupõlengud, muus osas on ikka nii, et juhtub siis kui juhtub. Millal juhtub, me ju tea," vastas Lahne. Kuigi eelmise aasta lõpus ning selle aasta esimesel kuul on päästjatel tulnud kustutada omajagu tulekahjusid, on üldine olukord läinud aastate jooksul siiski paremaks. Kõige rohkem teeb komandopealikule ehk rõõmu see, et suviseid metsatulekahjusid on jäänud vähemaks. Egas midagi, soovisin päästjatele võimalikult vähe tööd ja läinud ma komandopunktist olingi. Seekord tuli lühike jutt. Aga eks hiljem jõua pikemalt rääkida, mõtlen.