„Teemad on üks ühele sarnased, suures osas võib panna Kuusalu ja Kustavi valla probleemide ja aruteluteemade vahele võrdusmärgi. Küsimused, mida olen isaga arutanud omavalitsuse asjus, on Kuusalu vallas enamvähem samad. Kõige suurem erinevus on, et Soomes võib vald anda laenu ning aidata sedasi kohalikke seltse ja ettevõtteid. Eestis omavalitsused laenu anda ei tohi,“ ütleb Ari Lehtonen.

„Mulle meeldib Kuusalu vallas suhtumine noortesse, neile on antud palju võimalusi sportimiseks, muusikaõppeks, hobidega tegelemiseks. Kuusalu kool on väga hea ja niipalju, kui mina aru saan, on Soomes koolivägivalda palju rohkem, Eestis on lapsed üksteise vastu sõbralikumad,“ sõnab ta.

Ari Juhani Lehtonen on 43aastane. Kuni põhikooli lõpuni käis koolis Kustavi saarel, keskkooli lõpetas Turu linnas. Oma elukaaslase Katrin Pahkiga tutvus Turus. Katrin Pahk oli Turu ülikooli tudeng, Ari Lehtonen õppis Turu tehnikakõrgkoolis logistikat.

Küsimusele, kas oli kahju Soomest Eestisse kolida, vastab ta, tema pere on siin, Soome tal peret maha ei jäänud. Eestis on tema hinnangul hea elada, ärilised võimalused on suuremad, Soomes on riik teinud ettevõtlusega tegelemise palju raskemaks.

Ari Lehtonen tegutseb firmas Kuusalu Metall, mille omanik on koos äripartneritega.

Loe pikemalt 3. detsembri Sõnumitoojast.