Kindlasti juba teate, et kuigi 2011. aasta eelarve arvestab paljude küsimustega, on see ikkagi suunatud peamiselt varakama elanikkonna toetamisele vaese elanikkonna arvelt. See ignoreerib täielikult riigi elanike reaalseid vajadusi ning praktiliselt ei peegelda hetkel olulisimaid Eesti probleeme: pidevalt kasvav töötus, kallis toasoojus, toidukaupade pidurdamatu kallinemine, kohalike omavalitsuste krooniline alafinantseerimine jne.

Juba mitmendat aastat onTallinn sunnitud vähekindlustatud linnaelanikke oma jõududega toetama. Tänavu kasvas sotsiaaltöötajate koormus proportsionaalselt töötute või muudel põhjustel toimetuleku piirile sattunud inimeste arvu kasvuga. Püüame jõudumööda aidata selliseid inimesi isegi tingimustes, kus Vabariigi valitsuse tehtud eelarvekärped häirivad kohalike omavalitsuste finantsstabiilsust.

Kuid teades, et iga demokraatliku riigi peamine rikkus on inimesed, püüame peale sotsiaalselt kaitsetute elanike abistamise meeles pidada ka sellist olulist asja nagu kommunaalmajandus.

Lund sajab...

Siin nimetaksin ehk kõige tähtsamaks võitlust lumega, mis kestab juba mitu kuud järjest. Taolist lumesadu, nagu on sel talvel olnud, ei suuda meenutada isegi põlised linnaelanikud. Tänavu ei peatu lumekoristustööd ei öösel ega päeval. Sõiduteid puhastab ettevõte OÜ Jaaksoni Linnahooldus, teiste teede eest hoolitseb Veolia Keskkonnateenused AS.

Programmi „Tallinn aitab” raames Kristiine linnaossa abiks saadetud töötud on juba palju ära teinud ja jätkavad tegutsemist. Eriti hindamatu on nende abi kohtades, kuhu suurtehnika ei pääse. Suur tänu ka nendele Kristiine elanikele, kes teatavad meile kõikidest lumeprobleemidest! Linnaosavalitsus püüab kõikidele signaalidele võimalikult operatiivselt reageerida. Kuid talv ei ole veel lõppenud, mis tähendab, et meil on veel vara puhkama jääda. Vaatamata sellele, et lumesadu kergendas märgatavalt linnaosavalitsuse kukrut, jätkame kõnniteede puhastamist ning lume kogumist ja väljavedu.

Üldiselt võib linnaosavalitsuse tegevust möödunud aasta väheste võimaluste tingimustes pidada rahuldavaks.

Tedre tänav

Mis puudutab aga plaane selleks aastaks, siis ei saa jätta mainimata Tedre tänava remonti ja kõike, mis on sellega seotud. Lugu kestab juba mitmendat aastat. Probleemid tekkisid juba siis, kui Tedre tänava elanikele tutvustati projekti esimest varianti. Siis oli suurem osa eramajade elanikke vanade puude mahavõtmise vastu, mis muutis tee suurema rekonstrueerimise ja kõnniteede tegemise võimatuks.

Linnaosa valitsus oli sunnitud inimestele seletama, et sõltumatu ekspertiisi tulemuste järgi on puud juba väga vanad ja surevad paari aasta pärast ise ning läheb õnneks, kui nad kellelegi peale ei kuku. Pärast seda kahanes vastaste leer märgatavalt, kuid projekteerimistööd olid olukorra selginemiseni peatatud. Hiljem tekkisid projektile oma nõudmised Eesti Energial. Pidasime projekteerijaga lisaläbirääkimisi ning leidsime probleemile sobiva lahenduse. Seetõttu algaski uue variandi projekteerimine alles möödunud aasta lõpus. Hiljutine õnnetus Maxima kaupluse ees, kus veoauto rataste all hukkus naine, rõhutas veel kord kõnniteede ehitamise vajadust Tedre tänaval.

Praeguseks on Tedre tänava projekt Kristiine linnaosa valitsuse jaoks üks prioriteete. Usume, et seda on see ka Tallinna kommunaalameti jaoks. Olukord ei ole lootusetu – tunneli lõpus on näha valgust. Muide, tunnelist, mis tehakse lähitulevikus Kotka ja Tedre tänavate ristmiku lähedale.

Tunnel

Selle ehitamine teeb raudtee ületamise jalakäijatele lihtsamaks ja ohutumaks. Nüüdseks on tunneli projekteerimine lõpetatud, ehkki Kotka tn 13 ja 15 asuvate garaažide omanike vastuseisu tõttu kukkusid ehitusplaanid mitu korda läbi. Nüüd on valdav osa garaažiomanikke tunneli poolt ning takistusi ehitusloa saamiseks enam ei ole.

Need on kõige olulisemad projektid, mida kavatseme 2011. aastal ellu viia. Lisaks jooksvatele töödele, millega tegeleme igapäevaselt.

 

Mis puudutab aga traditsioonilisi üritusi (laat, heakorrastuskuu, Kristiine kuningannapäev, sõit Kuremäe kloostrisse jne), millega Kristiine elanikud on juba harjunud, siis jääb kõik samaks – need toimuvad. Elu läheb edasi.