Tegemist pole mingi eluohtliku nakkushaigusega, vaid märja dermatiidi ehk märja ekseemiga, mida kutsutakse ka ingliskeelse nimega hot spot ehk kuum laik. Põhjustaja on reeglina bakter nimega stafülokokk.

Stafülokokk kuulub naha normaalse mikrofloora hulka ja kuna naha kaitsemehhanismid suudavad teda kontrolli all hoida, ei hakka ta tavaoludes paljunema ega tekita mingeid probleeme. Küll aga juhtub see siis, kui naha normaalne kaitsevõime on häiritud.

Hot spot iseseisvalt ei teki. Eelsoodumus on tihti naha mikrotrauma, näiteks kirbu või puugi hammustus, mehhaaniline vigastus vms. Kui teie koeral tekib märg dermatiit regulaarselt, siis peab põhjust mujalt kui traumast otsima ja konsulteerima loomaarstiga.

Hot spot'i ravi on kahjustatud kohtade hoolikas puhastamine ja vajadusel antibiootikumide andmine suu kaudu. Igal juhul tuleb ära hoida, et koer kahjustatud kohta ei laku: see muudab ravi kasutuks.

Loomaomanik saab ise haiguse vältimiseks palju ära teha

Oluline on regulaarne karvahooldus, mis sõltub looma tõust ja karvkatte omapärast. Karva ei tohi lasta pulstuda, sest vildistunud karva alla ei pääse õhk ja nahk ei „hinga". Pesta tuleb koera nii harva kui võimalik ja nii sageli kui vajalik.

Et koera nahk erineb inimese omast, on vaja kasutada spetsiaalseid koerašampoone, mille sortiment on lai. Parima valiku aitab teha teie loomaarst. Nii pesemise kui ujumise järel peab jälgima, et looma karv ei jääks kauaks niiskeks: see võib olla üks dermatiidi teket soodustav asjaolu. Teine sama oluline tegevus hot spot'i ärahoidmiseks on regulaarne kirbu- ja puugitõrjevahendite kasutamine.