ca
100-meetrine liivariba ristub küll kohati murulaikudega, aga suveks saab rand liivatäiendust ja ka järveäärne juurdepääsutee silutakse killustikuga sõidetavamaks, hetkel on see pisut auklik ja maasturist pisemale masinale pakub suhteliselt hüpliku sõiduelamuse. Külavanem Siim Valgeväli on saanud vallamajast lubaduse, et need asjad aetakse enne kõrghooaega korda.

Külarahvas käib juba aastaid järve ääres suvemõnusid nautimas, eelkõige on tulijad Maidla suvilate piirkonnast, Pärinurmelt ja Ääsmäelt, aga ujujaid on nii Saku vallast, Raplamaalt kui ka Tallinnast. „Kõik keskkonnast ja heakorrast lugupidavad külalised on Maidlasse oodatud ja teretulnud. Kuid nagu ikka, leidub ka külalisi, kes käituvad üldsust mittearvestavalt ning neil soovitame koju jääda," ütleb külavanem. Kellegi kurjad käed on näiteks maha rebinud ja vasakule viinud Päästeameti poolt ohutusinfo tahvlile paigaldatud päästerõnga. Igal aastal on isendeid, kes masina esirattad ikka kohe liivaribale paigutada tahaks, nende tõrkeks on külarahvas ette ehitanud kivipiirded. Ka koeraujutaid küla heameelega järve ääres ei näeks.

Üldse püüavad kohalikud inimesed valla ainsat rannalaadset piirkonda oma jõududega korras hoida_ - talgute korras on seda puhastatud, suurtest traktoriratastest on ülevärvimise tulemusel saanud kenad liivakastid, kempski varjub puude vilus ning tühja limpsipudeli ja kommipaberi tarvis troonivad suured prügiurnid.

Ametlikult ja paberite järgi ei ole Maidlas siiski avalik rand, vetelpääste silma peal hoidmas ei ole ja rannarõõmud on puhtalt oma vastutusel.