Artikli kirjutamise hetkel on lõpuks ilus suveilm Eestisse jõudnud. Enamus inimesi on puhkusel ja taastuvad eelnevatest töödest ning pingetest, et peale puhkust jälle reipana ja tulemuslikult tööle asuda. Juulis puhkab ka vallavolikogu ja enamus valla ametnikest, kuid Sõmeru on üks vähestest valdadest, kus vaatamata puhkuste perioodile ei panda vallamaja uksi kinni, vaid teenindatakse rahvast ka suvekuudel.

Kui jutt juba puhkuste peale läks siis räägime, miks on vaja hästi puhata. Pahatihti me seda ei oska ning sellest tulenevadki meie füüsilise ja vaimse tervise probleemid, oleme pidevalt stressis ka ajal, mis on ette nähtud puhkuseks.

Hästi puhanud töötajad on rõõmuks endale ning teistele. Puhkehetki tuleb osata leida igas päevas. Kui tunned, et oled väsinud ja töö ei edene, siis pole mõtet end vägisi tagant sundida. Võta aeg maha ja lõõgastu, puhka: naudi saunamõnusid, päevitamist, looduses uitamist, mererannal kivi otsas istumist, päikeseloojangu vaatamist. Uitmõtted, mis sulle puhkamise ajal pähe tulevad, võivad juhatada ootamatule lahendusele, ilma et peaksid probleemile teadlikult keskenduma. Jäta igasse päeva veidi sellist aega, millesse sa mitte midagi ei planeeri. Ikka tuleb ette ootamatusi, millega seda täita. Parimal juhul jääb see aeg su enese jaoks või meelistegevusega tegelemiseks.

Igipõline ja kõige sagedamini kasutatav viis pingete leevendamiseks ning elumuredest ülesaamiseks on loodusesse minek. Metsas, rannal, pargis või aias tuleb tagasi meelerahu ja taastub hingeline tasakaal. Kui tunned ennast üleväsinuna ja tühjaks pigistatuna, võta aeg maha ja tee seda kohe. Jäta remont tegemata, pesu pesemata, toad koristamata, peenrad rohimata ja sõida lihtsalt ära. Kas või ainult mõneks päevakski ja mitte väga kaugele, sest telkimiseks leiad ikkagi mõne koha.

Ära võta kaasa ühtegi kohustust, lülita välja mobiil ja unusta ära kella vaatamine - öö-päeva vahet tajud ju niigi. Õpime ka pühapäevast ja nädalavahetusest lugu pidama. Eriti vajalik on see pereelus ja laste olemasolu korral. Vanematega koos veedetud nädalalõpp tekitab lähedustunnet, vähendab möödarääkimisi, suurendab vastastikust usaldust ning turvatunnet. Samas on see lastele ka suureks tunnustuseks.

September toob jälle koolimajad saginat täis, algab taas uus kooliaasta. Lapsed rõõmustavad taaskohtumise üle sõprade ja koolikaaslastega. Koolimaja ootab ka neid väikseid poisse ja tüdrukuid, kes alles esimest aastat kooliga tutvust lähevad tegema. See päev on nende elus suursündmus, sest siis saavad nad oma esimese aabitsa ja algab pikk haridustee. Haridus on aga väärtus, mis kindlustab meie lastele tulevikus parima elukvaliteedi ning loob ühiskondliku väärtuse, mille kaudu areneb ühiskond. Siinjuures on väga oluline lapsevanemate, kooli ja lapse omavaheline koostöö, et meie ühiskonda kasvaksid haritud ja teistest hoolivad inimesed. Seda kõike soovin ma järgnevaks kooliaastaks nii lastele, kooliperele kui lapsevanematele.

20. august on Eesti ajaloos tähtis päev, sest 21 aastat tagasi sai meie riik taas iseseisvaks. Sel ajal tegi väike Eesti maailmas ajalugu. Koos teiste Balti riikidega olime võimelised lammutama hiigelsuurt impeeriumi. See oli sõltumatuse silmapilk, suur tasakaaluhetk mineviku ja tuleviku vahel, kus me olime iseseisvad minevikust vabanenult ning iseseisvad ka tuleviku tundmatuse ees.

Osakem siis hästi puhata, et sügisel üheskoos võtta vastu õigeid otsuseid järgnevaks valla eelarveaastaks.

Head Eesti iseseisvuse taastamise päeva ning teadmisterohket uut kooliaastat!