Külalised tõdesid, et kuigi hariduselus on meil sarnased mured - lapsi jääb nii Eestis kui ka Marimaal vähemaks ja hariduselu ähvardab ümberkorraldamine -, on ka rõõmud ühised. Rõõmu teeb, kui õpilased valitud erialadel edu saavutavad, ja alati ei ole oluline, kui palju sul on tehnilisi vidinaid. Tähtis on, et sul on hea õpetaja, kes tunneb oma ainet ja oskab õpetada.

Marimaa piirkonnas, kust külalised pärit olid, tegutseb neli kooli, millest üks on lütseum ehk meditsiinikallakuga kool, kus on väga intensiivne matemaatika ja füüsika õpe. Nii, nagu meie koolideski, on Marimaa koolides kasutusel kaasaegsed tehnoloogilised õpetamisvahendid - puutetundlikud tahvlid ja muu tehnika. Tegutseb ka tugev muusikakool ja palju tähelepanu pööratakse õpilaste sportimisvõimaluste arendamisele. Lisaks sellele tegutseb Venemaa presidendi Vladimir Putini kool, mis on ehitatud andekatele õpilastele ja kus hetkel õpib 250 last.

Külalistega oli kaasas ning aitas mari keelest eesti keelde ja vastupidi tõlkida meile juba tuttav mari Aleksei Aleksejev, kes on Eestis õppinud kinorežissööriks ja on Rein Marani õpilane. Ta on teinud seitse dokumentaalfilmi meie hõimurahva, maride elust. Hetkel töötab Aleksei aga Saue Gümnaasiumis meediaõpetajana.

Kui muidu on Marimaal maride ja muust rahvusest elanike suhe 50:50, siis Morko rajoonis on marisid 80, venelasi kümme ja muust rahvusest elanikke samuti 10 protsenti. Rajoonis elab 32 000 inimest, neist 13 000 keskuses. Morko rajooni pindala on 2272 km2, sellest ligi 70 protsenti on kaetud metsaga.

Külalised rõhutasid, et nad on Sauel tänu kahele suurepärasele inimesele, Jaan Palumetsale ja Aleksei Aleksejevile, ning avaldasid lootust, et sõprusest sugulasrahvaste vahel sünnib midagi suurt ning et meil on üksteiselt kindlasti palju õppida.

Lisaks Sauele käisid marid Tartu Ülikoolis ja Ariste keskuses ning Otepää Gümnaasiumis. Päeva Helsingis, mille korraldas Aleksei, mahtus Tuglas-seura külastus ja palju muud. Kindlasti pakkus kaugetele külalistele sisemaalt põnevust ja elevust esimene merereis isegi.