Tallinnas pandi masinad kokku, testiti ja saadeti üle maailma laiali. Ootamatult otsustas aga Tetrapak viia Tallinnas olnud osakonna üle Itaaliasse, mistõttu kaotasid kohalikud mehed eelmisel aastal allhanketöö ja tuli teha koondamisi.

Proovime parandada

Tahtes säilitada tegevust Märjamaal, panid ettevõtte omanikud Argo Part, Kert ja Karmo Kaljusaar pead kokku, et lahendusi leida. Selles lepiti kohe kokku, et autoremondiga nad tegelema ei hakka, sest see pool on Märjamaal piisavalt kaetud. Kuna meeste taust on seotud tehnika ja elektoonikaga, otsustati hakata pakkuma mitmesuguseid remonditeenuseid eraisikutele, olgu see siis arvutite või olmetehnika parandus, tootmisseadmete remont või mehaanikatööd.

„Mõtlesime, et kui inimesel on mingi seade rikkis, see asi on remonditav ja tasub rahaliselt ette võtta nii talle kui meile, siis proovime korda teha. Vigu aitavad leida kogemus ja loogika. Remondime kõike rehast telerini, vaid külmkappidega hetkel veel ei tegele" võttis laia spektri kokku Kert Kaljusaar. Kui paljud teenuseosutajad vahetavad vea pärast välja kogu ploki, mis muudab teenuse kalliks, siis siin püütakse rike üles leida ja vahetada välja vigane detail. Neil on ka keevitusseadmed, millega saab keevitada värvilisi metalle, roostevaba terast või alumiiniumimi, võimalik on teha mehaanikatöid või liivapritsiga pindu puhastada.

„Üllatavalt palju on olnud töid, mida me eelmisel sügisel alustades ei osanud arvatagi, et parandusse tuuakse," ütles Kert. Näiteks kui inimesel on emotsionaalne side mõne tõrkuva vana raadioga või mistahes aparaadiga, siis tasub ikka küsida, kas selle saab korda teha, kui see (rahaliselt) vähegi mõistlik on, julgustavad parandajad.

Pisut on remondikeskus end valla lehes reklaaminud ja teateid siia-sinna välja pannud, aga ega neid veel väga teata. Tööd võiks palju rohkem olla, tunnistatakse ausalt. Põhitegevuse kõrval on nad otsinud toetavat tegevust ja on teenustöö korras remontinud paari Märjamaa ettevõtte seadmeid. Mõte liigub kogu aeg vilkalt, mida kõike veel teha. Näiteks töökoja ukse ees on päikesepaneeliga valgusti ja mehed katsetavad praegu, kas sellest saab ehk omatoote välja töötada.

Väikeses kohas taolise töökoja avamine on meeldiv märk, sest siis ei pea abi kaugelt otsima.

„Meie eesmärgiks on pakkuda remonditeenuseid Märjamaa vallas. Me võtsime riski proovida, sest siinkandis taolisi teenuseid ei pakuta. Lähitulevik näitab, kas see õigustab end," rääkis Kert Kaljusaar.