Osaühingu Ridiradiralla juhil, Rapla elanikul Janne Liidikul on lastehoiu filiaalid peale Rapla ka Laitses ja Keilas. Märjamaalasel Airi Raidmetsal tekkis juba aasta tagasi idee luua suurvalda lastehoid, sest kohalikel oli probleem, et pole lapsi tööajal kellegi hoolde jätta. „Lastehoidu on lihtsalt vaja ja tahtsin ka oma mõtteid teostada. Mulle meeldib lastega tegeleda. Varem olen töötanud Orgita lasteaias," rääkis Airi Raidmets, kellele on lastehoius töötamise kogemus uudne.

Ta tegi läbi vastavad kursused, kuid puudu olid ruumid ja partner. Üks tuttav soovitas Jannega ühendust võtta ja nii nende koostöö algas.

Ruume otsides selgus, et vallavalitsus kahjuks pindadega aidata ei saa, kuid siis lõpetas üks pood ning lapsesõbralikud ja nõuetele vastavad ruumid jäid vabaks. Tänaseks on olemas kõik nõutavad tegevusload ja esimesed lapsedki vastu võetud.

Lastele taheti luua paika, mis on väga sarnane nende koduga ja see on Mürakaru mängutoas saavutatud.

Kokku on siin pinda 66 m2 ning omavahel on ühendatud mitu suurt ruumi. Lapsed saavad olla mängutoas või lugemisnurgas, olemas on ka tudumiskoht. Korraga võtab lastehoid vastu kümme last.

Kuna tegemist on eraettevõttega, siis loomulikult on teenus tasuline. Tunni aja eest lastehoius tuleb vanemal maksta 2.60 eurot.

Toetust annab ka Märjamaa vald, kuid järgmistel tingimustel: laps peab olema vähemalt 1,5 aastane ning tema elukoht on rahvastikuregistri andmetel Märjamaa vallas; lapse elukohajärgses lasteaias ei ole vaba kohta või lapse tervislik seisund vajab erilist tähelepanu ja väikest kollektiivi. Toetuse suuruseks on kuus eurot päev ehk 190 eurot kuus. Samuti on võimalik saada toetust neil lapsevanematel või eeskostjatel ja ka hoidjal, kelle laps on registreeritud mõne munitsipaallasteaia järjekorda. Taotluse taotleja peab vallavalitsusse esitama avalduse ja muud vajalikud dokumendid. Vallavalitsusel on vajadusel õigus nõuda taotlejalt täiendavaid andmeid või dokumente, millest taotlejat informeeritakse taotluse vastuvõtmisel.

Janne Liidik lisas, et lastehoidu võib tuua lapse ka väljastpoolt valda, kuid siis ei maksa toetust mitte siinne omavalitsus, kuid seda võib vabalt teha lapse elukohajärgne vald. Lastehoidu võib tuua lapse ka paariks tunniks.

Vahel on vaja ju juuksuris käia või mõni sõit ette võtta, kuhu lapsega minna ei saa. Sel juhul peab lapse tulekust teada andma ning kui on vabu kohti, saab lapse vastu võtta. Kui aga sel päeval on rühmas juba kümme last kohal, siis lastehoiu töötajad kuidagi aidata ei saa.

Lastehoius saavad lapsed ka hommikuputru, mida kohapeal nõuetele vastavas köögis valmistatakse. Lõunasöök ostetakse sisse. Tegevust lastel jagub, sest kasvatajad pakuvad lastele nii käelist kui ka õppelist-mängulist tegevust. Koos tähistatakse rahvakultuuri tähtpäevi, muidugi emadepäeva ning muid tähtpäevi. Nädalavahetustel on lastehoid suletud, kuid siis saab ruume välja rentida laste sünnipäevade pidamiseks.

 „Meil ei ole alushariduse programmi, mida me peame järgima. Kuna hoiule saab tuua eri vanuses lapsi, siis saame laste arengule anda neist igaühest lähtuva õpetuse. Meil ei ole vanusepiire.
Raplas on toodud lastehoidu isegi alla aastavanuseid põnne ja ka lasteaiast välja kasvanud laps on meie majja teretulnud. Hetkel töötame Airiga siin kahekesi, kuid sügisest tahame juurde võtta ühe inimese," sõnas Janne.

Lisaks siseruumidele saavad lapsed olla ka õues, sest tagahoov on väga suur. Tulevikuunistuseks ongi suure mänguõue rajamine kõiksugu atraktsioonidega.

Küsides, kas lastehoid midagi juurde vajab, vastati, et kellel on kodus mänguasju, eriti just õueala mänguasju, millega nende lapsed enam ei mängi, siis neid võib julgelt pakkuma tulla. Oodatud on ka raamatud. Igatahes on nüüd Märjamaal tore paik toredate inimestega, kuhu mudilasi vajadusel viia.