Harilik paprika. Külv ettekasvatuseks märtsis, istutuskõlbliku taimeni kulub 60-70 päeva. Ühte potti võib panna 3-4 seemet, näpistades hiljem viletsamad ära. Sobib kasvatada kasvuhoones, katteloori all või kiletunnelis. Nõuded kasvuolude suhtes sarnased tomatiga, kuid on tomatist veidi soojanõudlikum. Sobiv idanemistemperatuur on 25-30 °C, pärast tärkamist kuni nädal 16-18 °C, hiljem 20-25 °C. Lühipäevataim. Väljaistutus pärast öökülmaohtu. Kasvatamiseks sobib nõrgalt happeline muld. Ei sobi kloori sisaldavad väetised ega värske sõnnik. Eriti tundlik on mullakooriku ja juurevigastuste suhtes. Kasta harva, ent rikkalikult ja soojenenud veega. Saagi algus 6-10 nädalat pärast istutamist.

Aedtomat. Külv märtsi lõpul. Tõusmed ilmuvad 4-6 päeva pärast. Ümberistutus (pikeerimine) kaks nädalat pärast külvi. Potistamine kaks nädalat pärast ümberistutust. Kasvupaigale istutamine 1,5 kuud pärast külvi. Väljaistutus pärast öökülmaohtu. Meil kasvatada kasvuhoones, kiletunnelis või katteloori all. Kasvatamiseks on hea nõrgalt happeline muld. Ei sobi kloori sisaldavad väetised ega värske sõnnik. Kasta harva, kuid rikkalikult ja eelsoojenenud veega.

Porrulauk. 0,3-1 m kõrgune köögivili ja maitsetaim liilialiste sugukonnast. Eelistab huumus- ja toitainerikkaid keskmisi või raskepoolseid niiskeid muldi. Pika kasvuaja tõttu soovitav ette kasvatada (saak 120-150 päeva pärast istutust). Taimetihedus 10-15 x 50-60 cm. Koristus oktoobris. Kasutatakse maitseviljana suppides ja lihatoitudes.

Till. Sibul. Tilli ja sibulat võib külvata kasvuhoonesse. Meie kandis eelistatakse tippsibulat. Hea, kui see on pärit Peipsi äärest. Istutatakse mai esimesel nädalal. Soovitav enne istutamist tipp veidi tagasi lõigata ja enne istutamist tunnike lillas (kaaliumpermanganaat) vees leotada.

Loe edasi ajalehe Koit tarbijaküljelt.