Inimestel on soov oma elu paremaks muuta ning sellega seoses tehakse plaane uueks, saabuvaks aastaks. Aastavahetus on just selline hea ajaline verstapost, kus tahetakse vanad halvad harjumused maha jätta ning alustada millegi heaga oma elus.

Tegelikult need üldlevinumad lubadused, mida soovime ja lubame, on ääretult lihtsad ja tundub, et ka kergesti teostavad – natuke kaalust alla võtta, suitsetamise maha jätta, rohkem liikuda ning mõnda olulist oskust õppida. Mingit üle jõu käivat lubadust endale tegelikult naljalt ei anta. Kuid nagu lubadustega ikka – kerge on neid anda, märksa raskem järjepidevalt täita. Lubaduse andmisest selle elluviimiseni võib olla pikem samm, kui arvati.

Aga hakates lubaduste täitmise nimel tegutsema, on tõenäosus, et see ühel heal päeval täidetakse. Nagu öeldakse: kordad tegu – saad harjumuse – kordad harjumust – saad elustiili – kordad elustiili – saad saatuse.

Mil viisil käituda, et lubadust täita?

Endale tuleb anda neid lubadusi, mis on olulised. Kui lubadus on ebaoluline, siis see ei teostu nii kergesti, pole lihtsalt suurt indu sellega tegeleda. Näiteks lubatakse endale, et hakatakse uuel aastal hispaania keelt õppima, sest oleks ju tore veel ühte võõrkeelt rääkida. Aga kui see on lihtsalt tore uitmõtteline lubadus, siis selleks see jääbki. Kui pole mitte mingit reaalset vajadust ja väljundit, siis võivad õpingud soiku jääda.

Loe edasi Kuulutajast.