"Nii tahtis Harku valla noorsootöö keskus erinevate koolide lapsi üksteisega tuttavaks teha, õpetada neile midagi uut, anda lastele peale pingelist õppeaastat lihtsalt võimaluse lustida. Seda pidu, lustlikku ühisolemist nimetasime siis Koolilõpumölluks," meenutab noorsootöö keskuse juhataja Kadri Pihelo ürituse sündi.

Sellel aastal Tabasalus ühisgümnaasiumi territooriumil mitmetel erinevatel põhjustel möllu korraldada ei saanud.

Jagati teadmisi

Võimalust pakuti Vääna mõisakoolile, kes koos noorsootöökeskusega ka üritust korraldama asus. Et paik harjumuspärasest natuke erinev, siis otsustas noorsootöökeskus üritust ennast muuta, siduda see rohkem Vääna ajaloo ja traditsioonidega. Et Väänas on valgustajana ja kohalikele lastele hariduse andjana ajalukku läinud mõisaproua Pauline Luise von Stackelberg, siis tema jälgedes käies saigi koolilõpumöll nimeks "Mõisaproua otsib suilisi." Üritust toetasid nii valla- kui maavalitsus, aga ka mitmed firmad auhindadega.

"Oleme siia kokku kutsunud väga erinevate elualade ja huviringide esindajaid, kes lastele teadmisi jagavad. Ehk leiab nii mõnigi laps siit endale uue hobi või meelistegevuse," lootis Kadri Pihelo üritusest ka konkreetset kasu.

Tähendasid need sõnad seda, et näiteks Vääna külakoja juhataja Aira Ermel näitas lastele käsitöönippe, Rannamõisa laevaseltsi telgi all sai proovida aga puutööd, tsirkuse telgis õppida tsirkusetrikke.

Lapsed said ka laadal oma kaubaga kaubelda. Esmakordselt lõid üritusel kaasa ka valla erinevate lasteaedade lapsed, kokku osales ligi 360 last.

Toetati loomi

Vääna poiss Jürgen oli emaga koos selleks puhuks küpsetanud rabarberimuhvineid. Loteriist laekunud raha - selles õnnemängus võitis iga pilet - läks aga kodutute loomade varjupaiga toetuseks.

Loomulikult tundsid lapsed rõõmu ka tantsust ja laulust - nii esinedes kui etlemisele kaasa elades. Esinejateks olid põhiliselt Vääna mõisakooli laulu- ja tantsulapsed, suure telgi alla püstitatud laval käisid aga ka Keila-Joa kooli etlejad, samuti Tabasalu ühisgümnaasiumi showtantsijad õpetaja Astrid Väizene juhtimisel

"Saavad siin kõigile näidata, mida nad muusikaõpetajate käe all aastaga õppinud on," arvas korraldaja Kadri Pihela.

"Üks tore päev lastele ja paras sekeldamine täiskasvanuile," arvas suilisi otsivaks mõisaprouaks kehastunud Vääna mõisakooli direktriss Piret Jürna.