Maalisid kunstiakadeemia vabakunstieriala üliõpilased, õed Sofia ja Aleksandra Ketova, kes polnud varem koos maalinud ja see andis tervele sündmusele väga värske värvingu.

„Momendi" korraldaja ja eestvedaja Martin-Eero Kõressaare sõnul on tegu 20 sündmusest koosneva sarjaga, mis kulmineerub kunstinäituse ja -oksjoniga, mille tulu läheb jagamisele kunstiringidele ja muusikakoolide õppevahendite soetamiseks. Mahuka projekti lõpudaatumit veel määratud ei ole, kuid kindel on, et üks järgmistest sündmustest leiab aset saabuval suvel Sauel - kuupäev ja koht on veel lahtine.

Sari kannab nime „Moment" seetõttu, et kõik oleneb vaid sellest ühest momendist, sellest, mis poole kuni tunni aja jooksul juhtub. „Muusikud ammutavad õhust ideid, rakendavad neid vastavalt koosmängutundele ja kunstnik seostab neid enda ammutatud ideedega. Nii sünnibki uus teos, mis on värskem kui värv lõuendil," kirjeldab Martin-Eero protsessi, millesse publik annab oma panuse. „See teos on osa sinust, sest ka sinu emotsioonid on samal ajal õhus ja sa ei tea kunagi, kas muusik või kunstnik need üles korjas."

Muusikalise improvisatsiooni saatel maalimine pole kaugeltki uus asi. Martin-Eero jõudis mõtteni korraldada „Moment" pärast kohtumist kunstnik Rein Meresaarega Artlandi tänavakunstiväljakul, kellega ta jagas sarnaseid aateid maalist, muusikast ja nendevahelisest sünergiast ning kelle ta kohapeal sündinud muusika taustal mängima kutsus, ise sitarit mängides.

„Sündmus oli väga edukas. Väike, lihtne, ent mõjus tugevalt. Publikul oli huvitav ja hea olla. Nähes, kuidas Rein oli võimeline maalima kõigest poole tunniga säärast teost, andis aluse ideele korraldada säärast sündmust veel ja kujundada sellest omamoodi žanr, elustamaks momentaalset kunsti nii maalis kui ka instrumentaalmuusikas. Ja nii ta sündiski. Nimeks sai talle „Moment", võtab Martin-Eero kokku „Momendi" sünniloo.

________________________________________________________________________________

Martin-Eero Kõressaar: „Loomeühendus Pistik on loomearendus- ja praktiseerimiskoda, mille eesmärk on korraldada ning arendada kohalikku kunsti- ja meediategevust. Pistik on ka esimene partner projektile „Moment". Olen väga tänulik pistiklastele ja nende panusele, korraldamaks säärane sündmus just nende territooriumil."

Valminud maal, üks moment muusika ja kunsti vahelisest sünergiast. Foto: Silver Arrak