Tipphetkel oli Saue vallas väljas 28 ühikut erinevat tehnikat, seejuures kaasasime raskete ilmastikuolude ja tuisuvaaludega võitlemiseks ka lepinguvälist võimast eritehnikat - siin on ekstreemsemaks näiteks ZIL 151 baasil ehitatud tankimootoriga lumepuhur, lisaks linttraktorid (Jossid), roomikekskavaatorid ja T-150 traktorid.

Probleemiks ongi võimsam lumetõrjetehnika - väiksemaid traktoreid leiab alati, kuid suurte, poolteise-kahemeetriste tuisuvaalude ja täistuisanud teede lahtilükkamiseks sellest ei piisa. Samas pole firmadel tavaolukorras sellist tehnikat tarvis ja ehku peale seda keegi ei osta ka. Seega tuleb mõelda, mis saab siis, kui veneaegne tehnika on lõplikult otsad andnud.

Esimest korda paigaldasime sellel aastal preventiivsed tuisutõkke võrgud probleemsetesse kohtadesse (Vatsla teele, Jõgisoole, Suurekivi elurajooni vastu, Puiestee tänavale, Kotka teele, jms). Suuremahulist lume väljavedu oleme teinud Laagris ristmikel, samuti Kuuse, Männimetsa, Saue, Redise ja Vanasilla tänavatel.

Ja nüüd summadest - detsembrikuu lumetõrjekulud ületasid miljoni krooni piiri ja artikli kirjutamise ajal polnud veel selge, kas järjekordne lõunatsüklon ka aastavahetuse paiku täiendavat lumelükkamise kulu ei tekita.
____________________________________________________

Teavitus ja kommunikatsioon

Väga oluline asi, millest siinkohal tahaks rääkida, on teavitus ja informeerimine.

Inimesed, palun jälgige erakorraliste ilmastikuolude saabudes operatiivset teavitust valla kodulehel, valla Facebooki lehel või võimaluste puudumusel kirjutage üles valla vastutavate spetsialistide telefoninumbrid.

Eeskätt puudutab see näiteks lapsevanemaid ja koolibussi liikumist. Monika täpsustatud ilmaprognoosi ja tegelike olude hindamisel tuli näiteks ootamatult ära jätta hommikune koolibussiring. Teavitasime sellest elanikke nii kodulehe, Facebooki kui külavanemate vahendusel. Olen kindel, et kõigini see ei jõudnud või ei osanud kõik seda infot otsida.

Siit ka palve - kui on näha, et torm on tulekul, sellest räägib raadio, TV, siis palun jälgige valla operatiivseid teadaandeid. Läheb elekter ära, pole internetti - selleks puhuks on mõistlik aegsasti üles kirjutada valla vastutavate spetsialistide mobiiltelefoni telefoninumbrid ja julgesti helistada - kasvõi õhtul kell 11, kui vaja.

Kontaktid:

Vallavalitsus:

Mikk Lõhmus, telefon 511 9343, mikk.lohmus@sauevald.ee

Indrek Brandmeister, telefon 534 07008, indrek.brandmeister@sauevald.ee

Riigiteede hooldus: (nt Alliku-Hüüru, Laagri-Alliku, Valingu-Jõgisoo, Ääsmäe-Hageri, Maidla-Kiisa jt) Maanteeameti infonumbril 1510.

Lumelükkajad külades:

Laagri (Kotka, Metsavahi) ja Vatsla 569 34211; Alliku, Vanamõisa, Püha, Jõgisoo ja Aila: 534 29420; Valingu, Kiia ja Hüüru: 56 633 942; Tuula, Pällu ja Koppelmaa: 566 77792; Ääsmäe, Tagametsa, Pärinurme ja Maidla: 503 6623
____________________________________________________