Kui neid kasutusse võtta, siis võibki etendada koduküla teadaolevat ajalugu. Esimest näidendit “Kolm risti” on tänaseks mängitud peale Nava veel Kiisal, Savernas ja Pikajärvel kokku kümme korda.

Esimesed neli näidendit rääkisid minu vanematest ja vanavanematest: “Kolm risti” vanavanaisa Jaak Kõdarist ja tema perest, “Muinassaar” minu emast ja tema armastusest 1944. aastal, kolmas näidend “Jukra” oli isast 80 aasta jooksul – lapsepõlvest kuni elu lõpuni ning neljas näidend “Kõik läheb mööda” oli Lilli külas 1912. aastal peetud suurest peost, Taagepera lossist ja selle peremehest.

Nüüd on laual viienda näidendi käsikiri “Rauksi talu lugu”. Rauksi on talu Lilli külas kilomeetri kaugusel Navast. Selle pere kõik liikmed - isa Ernst, ema Marie, pojad Eedi ja Ärni, tütar Aino  ja Ärni naine Aino ning nende kolmekuune tütar Tiiu - olid küüditatute nimekirjas. See tähendas talu täielikku  hävitamist ja nii see ka läks. Stalini hoolitsus oma laste eest kandis varemete- ja kääpavilju. Perepojad Eedi ja Ärni läksid metsa ja nad olid kuulsad metsavennad, kuni langesid 1951. ja 1952. aastal varitsuslahinguis. Väike Tiiu osteti sõdurite käest vabaks kahe pudeli samogonni eest, tema ema aga veetis 10 aastat Siberis nagu teised Rauksi talu inimesed.

Aastate jõud ja kolhoosikorra hooletus käisid üle ka Rauksi talu hoonetest.  Praegu näeme seal õhtupäikese käes varemeid, mida ehivad põlispuud, kaunis vaade Alatsi järvele, linnulaul ja taamal laiuv Teringi raba. Häving on täielik. Kuidas näitemäng seda kõike kajastab on näha 16., 17. ja 18. juulil Nava talu laval. Mängivad Luule Komissarov, Arvo Raimo, Riho Rosberg, Anti Reinthal, Aire Pajur, Agnes Soosaar, Joosep ja Joonas Põllumäe, Heino Rull, Alli ja Age Laande, Maarja Mõts. Eriline roll on mulgi ööbikul Anu Taulil tema enda kirjutatud meloodiatega. Kaasa lööb Abja-Karksi segakoor Anne Mägi juhatusel. Lavastab Silvia Soro, keda assisteerib Lilli küla vaimuhoidja Alli Laande.

Töö lavastusega on alles ees. Nava Lava ei saa lubada pikka ettevalmistus- ja prooviaega. Nagu ikka, toetavad meid ka seekord Eesti Kultuurkapital ja Lilli küla.

Mida viies Nava Lava festival veel pakub?

Esimene päev 16. juuli on nn. festivali suurpäev. Inimesed kogunevad kell 12 Rauksi talu juurde, kus saab ise veenduda selles, mida kolhoosikord suutis. Seejärel avatakse Läti-Eesti piiril Nava talus Eesti Vabariigi laulupiiriposti uus kuju, mille valmistas disainer Heiki Kongi.

Avatakse ka mulkide suvekool, mida toetab Mulgi Kultuuri Instituut.

Kell 14 esitlen Luuleküünis oma neljandat luuleraamatut “Madallend üle maakera”, mille põhjal Viljandi Kultuuriakadeemia üliõpilased esitavad luuleetenduse “Suur pauk”. Seejärel võib süüa mulgi lõunat.

Kell 16 on kontsert “Me armastame ooperit”. Laulavad õde-venda Monika-Evelin ja Roland Liiv, kes on edukalt esinenud Euroopa ooperilavadel. Pärit on nad Mulgimaalt ja ka mõni laul on mulgi keeles. Tallinnasse saabuvad nad otse Iisraelist ooperifestivalilt, kus Monika-Evelin osales “Padaemandas”.

Kell 18 (18.30) esietendub “Rauksi talu lugu”. Õhtul on Luuleküün isetegemise käes.

Mulkide suvekoolis saab õppida mulgi  keelt, etlemist ja käsitööd.

Festivali teisel päeval 17. juulil on kavas luuletund “Pro et Contra” - Võru-Mulgi sõpruskohtumine pilaluules. Kell 18 näeb “Rauksi talu lugu”. Ootame külalisi Lätist.

Pühapäeval, 18. juulil alustame kell 13 lastenäidendiga “Mede ilves” ja kell 16 mängitakse viimast korda “Rauksi talu lugu”.

Ja ongi kõik. Ootame kõiki mulke ja kultuurilembelisi inimesi Navale. Tulla on lihtne: Karksi-Nuiast Lilli ja sealt külamaja juurest Navale. Küsige 513 1691 Jaak Kõdar  ja 523 9232  Alli Laande.