Tõepoolest avatakse laupäeval, 25. mail Nõmme raudteejaamas esmakordselt Nõmme moekunstnikele pühendatud näitus. Meilt on tulnud hämmastavalt palju kuulsaid inimesi, alustades ERKI esimese moealase diplomiga Leida Klausist. Veel on siit pärit legendaarne Melanie Kaarma, Tallinna Moemaja peakunstnikud Helga Maranik ja Krista Kajandu, Eesti Moekunstnike Ühenduse esinaine Anu Hint ja palju-palju teisi ka praegu tegutsevaid ja kuulsaid inimesi, kokku üle 20 moekunstniku läbi kolme põlvkonna.

Kuidas tekkis näituse idee?

On raske öelda, kuidas või millal idee tekkis, kuid arvatavasti hakkas see idanema paar aastat tagasi, kui leidsin ühest vanast Nõmme majast, mille sealt lahkunud sundüürnikud olid segi ajanud, juhuslikult viis originaalakvarelli Melanie ja Mari Kaarma loomingust. Ma ei teadnud varem, et nad on nõmmekad, kuigi nende töödega olen kursis juba varasest lapsepõlvest. Eelmise aasta lõpus otsisin kunstniku üles ja jutuajamise käigus selgus, et siitkandist on pärit veel mitmeid teisi Eesti moeajaloos olulisi kunstnikke. Kuid nagu kunstnikele omane, tegutsetakse vaikselt omaette oma loomingu kallal. Sealt edasi avanes juba väga põnev pilt, mida nüüd siis «Moevakslis» näha saab.

Aga oled sa ka teiste nõmmekatega suhelnud vanade fotode teemal?

Jah, teine osa näitusest on vanad, isegi üle saja-aastased mustvalged perekonnafotod, mille kaudu saame aimu siia kunagi elama asunud inimeste tollasest rõivamoest ja elustiilist. Olid väga huvitavad kohtumised, vestlused siin möödunud ajast, ning mis puudutab moodi, siis on oldud uskumatult leidlikud, sest avanev pilt on uhke.

Lisaks näituse avamisele olete välja hõiganud ka moeetenduse.

Pärast näituse avamist toimub Nõmme jaamas meeleolukas moeetendus «Garden Madness» ehk aiahullus, mis kõiki nõmmekaid kevadel tabab. Peategelasteks on Nurmiko aia- ja lilleäri taimed, monumentaalsed lillepotid, stiilsed Stålhästeni jalgrattad ja muidugi mood... Kuna ruumi on palju, on kõik oodatud vaatama.