20. septembrist 2000 kuni tänavu 3. maini olin Tallinna Laste Turvakeskuse juhataja. Tallinna Laste Turvakeskusel on kaks keskust - 1993. aasta sügisel avatud Lilleküla keskus aadressil Mooni 1 ja 2000. aasta septembris avatud sõltuvusprobleemidega laste keskus aadressil Nõmme tee 99. Need vanemad, kes ei ole leidnud oma lapse jaoks aega - aega lapse ärakuulamiseks, tunnustamiseks, kiitmiseks, toetamiseks ja ühisteks tegemisteks -, on pidanud päris tihti tõdema, et laps on hakanud alkoholi ja narkootikume tarvitama ning ei käi koolis ega ööbi kodus. Läbi aastate on õnneks vaid mõned Nõmme linnaosa lapsed sattunud turvakeskusesse ning loodan, et tulevikus väheneb nende laste arv veelgi.

Rõhutan, et Tallinna lapsed on õnnelikud, et neil on olemas võimalused saada probleemide tekkimisel abi, mida kahjuks väljaspool Tallinna elavad lapsed ei saa. Tahaks küsida, kas teistes linnades ja valdades ei ole sõltuvusprobleemidega lapsi? Pean vastama, et on, aga meie riik ei ole pidanud vajalikuks selle küsimusega tegeleda, sellele annavad kinnitust ka nii eelmise kui ka praeguse õiguskantsleri pidevad etteheited nii sotsiaalministeeriumile kui ka haridus- ja teadusministeeriumile, et selliste laste jaoks on vaja luua keskused kogu Eestis ning vaja on välja töötada ka keskuste tegevusi reguleerivad õigusaktid.

Praegu tuleb kindlasti küsida, kas põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses tehtud muudatused on vastu võetud lähtuvalt kõigis Eesti linnades ja valdades elavate laste huvidest?

Seda, mis toimub meie laste ümber, ei saa vaadelda vaid ühe valdkonna vaatevinklist, vaid kõik otsused peavad lähtuma laste huvidest ning laste huve tuleb kaitsta või esindada võimalikult maksimaalselt. Jõudmaks kõigi laste huve ja õigusi arvestavate otsusteni, on meil veel pikk tee minna just selles osas, et riigi tasandi otsused lähtuksid kõigi laste huvidest, veelgi konkreetsemalt Nõmme linnaosa laste ja õpilaste huvidest, mis on eelnevalt läbi arutatud ka kohalike õpilasesinduste ning ka teiste kohalike seltside ja organisatsioonide esindajatega.