Neljapäeval, 10. novembril kell 19 algab Nõmme Lunastaja kirikus «Nõmme 85» raames Nõmme Jazz trio kontsert. Esinevad nõmmelastest muusikud Mart Soo (kitarr), Toivo Unt (kontrabass) ja Jaanika Ventsel (laul). Esitatakse eesti autorite lugusid.

Nõmme linnaosa vanema Erki Korpi hinnangul kujuneb aga juubelipidustuste teljeks siiski 12. november, kui kell 14 avatakse Nõmme turu ja Üliõpilaste silla vahelisel haljas alal ausammas Nõmme rajajale Nikolai von Glehnile. «Kuju avamisele järgneb ühenduse Loov Nõmme ja Nõmme Õpilasesinduse Liidu eestvedamisel rongkäik Glehni parki, kus soovijad saavad külastada nii lossi, palmimaja kui ka tähetorni,» sõnas linnaosavanem.

«Kell 18 algab aga Nõmme kultuurikeskuses kontsertaktus, kus esineb vanamuusikaansambel Hortus Musicus Andres Mustoneni juhatusel. Samuti tunnustatakse neid inimesi ja organisatsioone, kes erineval moel on Nõmme arengule kaasa aidanud,» lisas Korp. Pidupäeva lõpetab ansambli Kukerpillid tantsuõhtu.

Pühapäeval, 13. novembri keskpäeval toimub aga Glehni lossis avatud ajalootund, kus ajaloolane Jüri Kuuskemaa ja restauraator Marek Lill räägivad Glehnist ja tema loomingust.

Seoses Nõmme sünnipäevaga ilmub linnaosavalitsuse ja kirjastuse Koolibri koostöös raamat «Nikolai von Glehn: mees, kes rajas Nõmme». Erki Korpi sõnul on Nikolai von Glehnist aja jooksul perioodilistes väljaannetes ilmunud mitmeid artikleid, kuid kokkuvõtvat teost, millel oleks püsivam väärtus, veel polnud. «Raamatut poest osta pole võimalik, sellest saab lähiaastatel linnaosavalitsuse kingitus näiteks parimatele koolilõpetajatele, tublimatele sportlastele, linnaosa külalistele ja loomulikult Nõmme 85. sünnipäeval kõigile neile, kes on Glehni pärandi ja seeläbi ka Nõmme identiteedi avamisele aastate jooksul kaasa aidanud,» selgitas linnaosavanem.

Tulge rongkäigule!

Ühendus Loov Nõmme ja Nõmme Õpilasesinduste Liit (NÕEL) kutsuvad kõiki nõmmelasi osa võtma Glehni ausamba avamisele järgnevast rongkäigust, mis algab 12. novembril kell 15 jalakäijate sillalt ja kulgeb mööda vana raudteetammi Glehni parki.

Rongkäigust on oodatud osa võtma kõik nõmmelased, aga ka Nõmme organisatsioonid, ettevõtted, ühendused, seltsid, koolid, pered, sõpruskonnad jne. Teretulnud on igasugune päevakohane sümboolika, loosungid, plakatid, lipud. Gruppidel palume eelnevalt registreeruda aadressil loovnomme@gmail.com.