Noortekeskuse esindajatel on juba ideid noorteinfo levitamise parendamiseks ja ühtse infosüsteemi loomiseks. Näiteks toodi välja mõtted eraldi infoposti loomisest Saku Konsumi juurde, elektroonilise teabekandja paigutamisest vallas liikuvatesse bussidesse ning laiahaardelise noorte infopäeva korraldamisest selle aasta sügisel. Ümarlaua käigus tõstatati ka probleem teave on kättesaadav ainult Sakus elavatele noortele. Kuidas jõuaks info valla küladest pärit poiste-tüdrukuteni. Lahenduse leidmiseks on vaja kõigi noorsootööga tegelevate inimeste vahelist tihedat koostööd.

Sama ESF hanke raames hakkavad Evelin Küberson ja Külli Kiika koordineerima mobiilset noorsootööd. Mobiilne noorsootöö on avatud noorsootööd ja sotsiaaltööd sisaldav lähenemine, mis on suunatud riskikäitumise ja probleemidega poistele-tüdrukutele. Noorsootöötajad liiguvad ise oma tegevustega sinna, kus neiud-noormehed kogunevad, ega eelda, et kõik nad ise üles leiavad. Ümarlauas tutvustatigi mobiilse noorsootöö olemust ning töötati välja ideid, kuidas tagada selle jõudmine kõigi poiste-tüdrukuteni kõikides valla paikades.

Ümarlauas räägiti ka Noorte Omaalgatusfondist (NAF), mille abil on võimalik oma ideid ellu viia. Vahendid, mida noorte kirjutatud projektidele eraldatakse, tulevad samuti ESF hankest ning neid on Saku Valla Noortekeskusel veel 1400 euro eest. Ühe projekti maksumus saab olla maksimaalselt 400 eurot. See on võimalus, mida tasub kasutada! Et noored sellest teadlikud oleksid, ongi oluline edastata infot kõigepealt nendega töötavatele inimestele. ESF hanke ja Noorte Omaalgatusfondi kohta saab lugeda ka Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse kodulehelt www.ank.ee või kirjutades Saku Valla Noortekeskuse aadressil noortekeskus@sakuvald.ee. Samale aadressile saab esitada ka rahataotlusi.

Varem on vallas noorsootöö ümarlaudasid toimunud küll, kuid viimasest on möödunud juba aastaid. Jäi kõlama idee, et ümarlauad võiksid edaspidi toimuda regulaarselt igal sügisel ja kevadel - hooaja alguses ja lõpus - ning et edaspidi peaks kaasama ka noorte endi esindajaid. Lisaks on oodatud ka jooksvad kohtumised, mis tagavad katkematu koostöö noorte huvides.

a_marin.jpg

MARIN VOMM
Tallinna Pedagoogilise Seminari tudeng, Saku Valla Noortekeskuse praktikant

1. Kuidas õnnestus Teie meelest 14. märtsil toimunud Saku valla noorsootöö ümarlaud?
2. Mida ootate järgnevatelt ümarlaua koosviibimistelt?

AVE-MARIA BAN, Saku Huvikeskus:

Meeldiv, et noorsootöö on Sakus saanud uue hingamise, paljuski ilmselt tänu südikale noortekeskuse juhatajale Evelin Kübersonile ning tema loodud heale tiimile.

Ehkki ümarlauas oli minu jaoks esindatud esmapilgul noorsootöösse mittepuutuvaid inimesi (kaasa arvatud ma ise), ongi tegelikult oluline saada noorsootööle laiemat kõlapinda kogu vallas ning mitte teha seda kitsalt noortekeskuse siseselt. Noori on kõikjal ning me kõik saame anda oma panuse, et noor inimene tunneks ennast hästi.

Väga meeldis uudsete noorsootöövõtete tutvustamine, nt MoNo, mobiilne noorsootöö, mida tehakse seal, kus noored on - tänaval, parkides, asutustes jm, kus noored koos käivad. Leian, et noori tuleb usaldada, mitte suhtuda neisse kui tülikasse seltskonda, kellega kaasnevad probleemid ja pahandused.

Meeldisid mitmed ümarlaual tehtud ettepanekud, näiteks noorte tunnustamise kohta valla tasandil - miks mitte välja töötada omalaadne iga-aastane noorte teenetemärk?

Saku Huvikeskus on regulaarse noorsootöö ümarlaua poolt. Uutele ideedele oleme avatud ning kindlasti tahame jätkata head koostööd noortekeskusega, siiani on see hästi sujunud!

MERJE TAVA, Kurtna Kool:

Ümarlaud õnnestus minu arvates väga hästi. Sain hea ülevaate Saku valla noorsootöö tegevustest ja plaanidest. Järgnevatel koosviibimistel ootaksin ka noorte aktiivsete osavõttu ning ideid.