Omavalitsuste juurde noortekogude moodustamist noorte huvide paremaks esindamiseks ja noorte kaasamiseks vallaellu soodustab ka möödunud suvel vastu võetud noorsootööseadus. Seaduse kohaselt on noortevolikogu eesmärgiks arutada valla pädevusse kuuluvaid noori puudutavaid küsimusi ning teha nende kohta ettepanekuid vallavolikogule ja -valitsusele, lähtudes noorte vajadustest ja huvidest.

Väike-Maarja vallaelanikest on noori (7-26a) 25%, neist pisut üle tuhande on neid, kes saaksid vanuse järgi (13- 26-a) kuuluda noortekogusse. See on arvestatav jõud!

Tänaseks on jõutud niikaugele, et avaldused noortekokku kandideerimiseks on esitatud ja esimene Väike-Maarja Noortekogu koosolek 22. novembriks ka kokku lepitud.

Noortekogu I koosseisul seisab ees raske ülesanne, on vaja koostada põhikiri ja paika panna eesmärgid.

Järgnevad mõtted noortekogu kuuluvuse, eesmärkide jne kohta on sündinud noortekogust huvitatud noorte aruteludest.

Mis on Väike-Maarja valla noortekogu? Apoliitiline, noorte huvide eest seisev ja noori puudutavates küsimustes kaasa rääkiv noortest koosnev ühendus.

Kes kuuluvad noortekogusse? Noortekogusse võib kuuluda iga 13-26- aastane noor, kes on seotud Väike-Maarja vallaga: elab siin, õpib siin, on pärit siit vallast, tunneb muret just siinse valla noorte elu-olu vastu.

Miks võiks/peaks üks noor kuuluma noortekogusse? Selleks, et saada suurepäraseid kogemusi, täiendada õppimisvõimalusi, veeta vaba aega sisukalt, arendada suhtlemisoskust, saada organiseerimiskogemusi jne.

Noortekogu eesmärgid on: kaitsta noorte huve, teha ja edastada ettepanekuid vallavolikogule ja -valitsusele, koondada erinevate huvide ja eri piirkondade noori, teha koostööd nii üleeestiliselt teiste noortekogudega kui ka teiste riikide noortega, osaleda põnevatel koolitustel, nt projektide kirjutamine, meeskonnatöö jms, viia ellu omaalgatuslikke projekte, korraldada ülevallalisi üritusi jmt.

Infot noortekogu kohta saab Väike- Maarja Noortekeskuse juhatajalt Meeli Veialt, tel 32 55 038, e-post: noortekeskus@v-maarja.ee.