Puhatu küla kogukond pälvis veebruaris, valla aastapäeva aktusel tunnustuse „Aasta Tegu 2013" eelmisel suvel ellu kutsutud ja korraldatud külapäeva eest. Märtsikuus tõestasid nad, et tunnustus läks õigesse kohta ning et too külakogukond end loorberitele juba puhkama ei asuta. Nõnda sai urbekuu teisel laupäeval algust tehtud omamoodi sportlike mõõduvõttudega - toimusid taliolümpiamängud Puhatu moodi.

Austusavaldusena Illuka valla tegusale suusatreenerile nimetati mängud Vello Liliumi nimeliseks. Kelle siis veel?, võiks küsida, sest on ju Vello käe all sirgunud meie mõistes tipptegijaiks mitu meie valla suusasportlast ning mitmed on loodetavasti selleks veel sirgumas.

Eks taoliseks spordipäevaks andiski suuresti ajendi see, et hetkel on meie tublimad suusatajad Puhatu küla poiss Vane Vähk ja külavanema Kaja Kurve tütrepojad Danny-Rocco ja Allain-Marco Anton. Esiridades on ka Uustalu pere tüdrukud Aveli ja Ave, kes olid Puhatu mängudel vastastele rõõmsalt konkurentsi pakkumas, kogu perega, muide. Konkurents kõlabki ehk veidi pretensioonikalt, sest toimus küll võistlemine, kuid kaotajaid polnud... nagu korraldajad rõhutasid - sel päeval võitsid kõik!

Aga mida seal siis tehti?

Kokku oli tulnud osalejaid-uudistajaid nelja kümne jagu, kõige noorem võistleja oli 6-aastane Karel Vähk ja vanim (ühtlasi ka hetkel küla vanim elanik) 81-aastane Ellen Kilp. Võistluspäeva avas Vello Lilium süüdates tõrvikutule ning asetades selle käbidest olümpiarõngaste juurde, tervitati ja ergutati.

Võisteldi järgmistel aladel: suusatamine klassika stiilis (550 m ring), suusavigursõit, tõukekelguga vigursõit, raudkelgu ja salvokaga vigur-vedamine, tillusõit kõige pisematele suuskadel püsijatele (50 m) ning laskesuusatamine (algul 550 m ring suusatades, seejärel 5 lasku lamades; kui ükski lask ei tabanud, anti veel 2 kuuli lisaks ja kui pärast neid laske trahviringe teha tuli, siis läbiti nii mitu korda 50 m rada). Kohtunike tandemiks ikka meie valla raudvara - Vello Lilium ja Villio Reinsalu. Võistlemise kõrval oli ka toredaid väljapanekuid: suuski ja suusasaapaid läbi aegade ja poistele pakkus kindlasti omapärast huvi üks omapärane tehnikaime, erinevatest osadest kokku ehitatud kolmerattaline mootorsõiduk.

Ilm oli kokkuvõttes soosiv - päike küll paistis, kuid külm näpistas ka parasjagu. Kairi Anton oli teinud maitsva supi ning Laine Kesler rosinatest pakatava kohupiimakoogi. Sooja andis ka kuum taimetee. Aukirja pälvisid kõik, kes osalesid ja kaasa aitasid, kuid kõige suurema kiituse on siiski ära teeninud Vähid (Karli ja Ene pere) ja Kurved. (Võistlusprotokolle saab lugeda valla kodulehel www.illuka.ee.)

Olümpiatule kustudes oli juba kuulda, et ega need puhatulased käed rüpes niisama istuma jää, juba on kavas suvised spordimängud ja augustis muidugi taas külapäev.

Jääme põnevusega ootama. Edu selleks!