Pakime poes erinevad puuviljad ühte kilekotti, kasutame poes käikudel vastupidavaid riidekotte, joome pudelivee asemel kraanivett, ostame poest ainult tarvilikku ja pika kasutusväärtusega tooteid, kasutame asju lõpuni ja hiljem püüame leida neile uued väljundid- taaskasutus, ostame tooteid suuremas koguses- aitab vältida mitut pakendit, ei vaheta tarbeesemeid moe pärast välja vaid vajadusest, tarbime niipalju kui vaja kuid nii vähe kui võimalik jne.

Kõik eelpool mainitud tegevused aitavad prügi koguseid vähendada. See, kuidas iga inimene suudab endale selgeks mõelda, kui tähtis on jäätmeid vähendada ja kui tähtsad on need pisikesed tegevused (kasutada kilekoti asemel riidest kotti, pudelivee asemel juua kraanivett, osta poest tooteid, mis ei ole ülepakendatud, osta poest toodet mitte prügi) jääb iga ühe enda teha. Meie igapäevane prügi tootmine koormab nii meie keskkonna heaolu kui ka esteetilist väljanägemist.

Tekkinud prügi sorteerimise võimalused Konguta vallas:

Eraldi peab koguma vähemalt: paberi ja papi, pakendid, biolagunevad aia- ja haljastusjäätmed ning ohtlikud jäätmed.

1. Paberi – ja papi kogumismahutid

Kogumismahutisse sobivad:

Ajalehed, ajakirjad, brožüürid, kataloo

gid, reklaamlehed, vihikud Paberist karbid, kotid (suhkru-, leivakott, tordikarp, kinkekarp, pesupulbrikarp)

Kirjaümbrikud, kirjalehed, jõupaber, trükilehed Raamatud (kaaned eraldatud)

Kogumismahutisse ei sobi:

Määrdunud ja vettinud papp ja paber

Papp ja paber, mis sisaldab muud materjali nt. fooliumi Kasutatud pabernõud ja papptopsid Kopeerpaber Vahtplast Jäätise- ja kommipaberid Joogikartong Ehituspaber

Paigaldatud kogumismahutid: Annikorus, kaupluse esisel platsil.

2. Segapakendite kogumismahutid

Plast-, klaas-, metallpakendid ja joogikartong asetataks ühte kogumisvahendisse. Pakendid peavad olema puhtad ja vajadusel loputatud.

Kogumismahutisse sobivad:

Plastist joogipudelid, kanistrid, jogurtitopsid, võikarbid, õli-, ketsupi

-majoneesipudelid, kosmeetika- ja hooldustoodete pakendid (šampooni pudelid), salatikarbid, kilekotid, plastkotid, muud puhtad plastpakendid, värvitust– ja värvilisest klaasist pudelid ja purgid, muud värvitust- ja värvilisest klaasist pakendid (siirupi- ja õlipudel), muud puhtad klaaspakendid, alumiiniumist ja plekist joogipurgid, toidu– ja joogipakendite metallkaaned ning korgid, puhtad konservipakendid, muud puhtad metallpakendid, tühi ja puhas joogikartong (piima-, jogurti- ja mahlapakendid).

Kogumismahutisse ei sobi:

Kummist tooted, ohtlike ainete pakendid, plastist mänguasjad, kasutatud mähkmed, akna- ja lehtklaas, valgustuspirnid, peegelklaas, ohtlike ainete pakendid (lahustipudelid), aerosoolipakendid (õhuvärskendi, juukselaki, vahukoore pakendid), määrdunud ja pooleldi täis pakendid.

Paigaldatud kogumismahutid:

Annikorus, kaupluse esisel platsil Annikoru kortermajade juures Konguta kortermajade juures Erumäe kortermajade juures Mäeotsa-Ropka kortermajade juures Kobilu kortermajade juures Kurelaane kortermaja juures Metsalaane külas ( Enne Elvasse sissesõitu Elva-Puhja mnt.) Konguta vallamaja juures

Biolagunevad aia- ja haljastusjäätmed

-aedade ja haljasalade hooldamsiel tekkinud biolagunevad jäätmed (rohi, lehed, oksad) tuleks võimaluse korral kompostida. Hajaasustuse piirkonnas on igal-ühel võimalik oma territooriumil aiajäätmeid kompostida nii, et naaberkinnistut ei häiri.

Ohtlikud jäätmed - saab üle anda vallas korraldatavatel kogumisaktsioonidel ning ette registreerimisel (tel. 731 4431 ; 5081568 arendus- ja keskkonnanõunik või 53913266 Konguta valla heakorratöötaja) Annikorus endise katlamaja juures.

Kasutatud patareide kogumiskast -

Annikoru kaupluses ja Vallavalitsuses. Kindlasti palume tutvuda ka Konguta valla jäätmehoolduseeskirjaga ning korraldada oma jäätmemajandus vastavalt eeskirjale.

Koostamisel on Konguta valla jäätmekava 2011-2015, millega on võimalik tutvuda Konguta valla koduleheküljel http:// www.konguta.ee/pages/files/arengukavad/jaatmekava_2010-2015.pdf. Jäätmekava on valla arengukava üks osa, kus seatakse jäätmemajanduse arendamise eesmärgid ja tegevused.