Ühingu, kümmekonna MTÜ ning Pakri saarte elanike kiri ettepanekuga saadeti mai eelviimasel nädalal Padise ja Paldiski linnale, maavalitsusele ning vabariigi valitsusele, kirjutab Harju Elu. “Soovime, et Pakri saared arvataks Paldiski linna koosseisust valla koosseisu. Geograafiliselt on saared Padisele lähemal. Samuti ka ajalooliselt, kultuuriliselt ja majanduslikult,” ütles saare elanik Jana Stahl.

Omaette vald

Enne aastat 1940 tegutses lausa omaette Pakri vald. Kuid kohus asus mandril, Padise vallas. Nõukogude ajal kuulusid saared ja seda ümbritsev meri Paldiskile. 1994. aastal andis valitsus saared tollase Keila Paldiski linnaosa haldusse ja need on tänaseni linna territooriumi osa.

18. juunil arutas pöördumist volikogu istungil Padise vald. “Istung otsustas ühehäälselt pakrilaste ettepanekut toetada. Juba ajalooliselt on saared Padise vallale kuulunud ning selline otsus oleks ka Pakri kogukonna huvides parim lahendus,” ütles volikogu juht Külli Tammur.

Paldiski volikogu arutab ettepanekut 26. juuni istungil. Volikogu esimees Kaupo Kallas kinnitas, et linn ei nõustu saarte minekuga Padise kooseisu.