Algas see mälestushetkega Risti Risti juures, kus Tiina Leesik pidas väga südamliku kõne ja mälestussamba jalamile asetati 20 põlevat küünalt - iga aasta eest üks. Sealt suundus rahvariietest värviküllane ja rõõmus rongkäik päevajuhi Urmas Naudre juhtimisel hõisates alevi suunas.

Vankri ette rakendatud hobune Sepa talust oli küll pisut liiga elevil ja seetõttu pidid „orkester" (Aili Randalu) ja lippur (Rein Kruusmaa) vankris seismise asemel leppima jalgsimatkaga, aga sellest polnud midagi. Nende järel kõndisid meie vahvad rahvatantsijad, Line-tantsijad, Risti Lastelaager 2011, esindatud olid ka kõik külad ja seltsid ning tee pealt haarati pealtvaatajadki sappa - sihtpunktiks loomulikult Risti jalgpallistaadion. Sinna jõudes pidas vallavanem lühikese kõne, kus luges üles ja tänas kõiki, kes jalgpallistaadioni ehitusele kaasa olid aidanud - kuigi staadioni kunstmuru juba pea aasta müdistamist on talunud. Risti rahvatantsijad keerutasid jalga ja matś võis alata. Vastamisi olid Reformierakond ja FC Risti. Vaheajal kõneles aukülaline Aivar Pohlak, kelle Marek Topper korraldajate palvel kohale oli kutsunud ja tantsisid Red Hot Risti linetantsijad. Mõlemad jalgpalli-meeskonnad võitlesid tublisti, aga peale jäid seekord siiski Risti poisid, kes võidu märgiks võtsid auga vastu päris elusa kikka - mis laat see ikka on, kus kukke pole.

Samal ajal sättisid end müügiplatsidel üles laadalised ja kohe olid ka ostjad päral. Kahju, et mõned registreerunud siiski viimasel hetkel tulemata jäid ja teine plats pooltühi oli - elu mängib vahel vingerpusse. See-eest atraktsioonid ja üritused sujusid vahvalt ja tegemist jätkus küll igaühele, kes tegutseda tahtis. Pisematele oli Aili Randalu kujundanud Risti Lasteaia hoovi Lastenurga, kus musketäriks maskeerunud Piret Kollo vägesid juhatas - seal sai näomaalinguid teha, näpuosavust harjutada ja joonistusnurgas valminud kunstiteostest paneme peagi Käsitöömajas üles näituse. Sirje Selarti korraldatud „Aarete jaht" võttis samuti tuurid üles Lasteaia juurest ja samas kõrval toimus ka õunamoosi keetmise võistlus. Seekord astusid võistlustulle meie omad Risti ja Piirsalu naised Urve Ojamäe, Leagina Pikver, Anne Reegat ja Moonika Aru, aga järgmisel korral loodame kindlasti ka naabervalla moosimemmed kaasa haarata. Meie seekordse moosikeetmise võistluse vastu on juba huvi tundnud Maakodu toimetus, kes on palunud retsepte ja pilte saata! Avatud oli Risti Käsitöömaja, kus võis vaadata 2 näitust ja osta kohalike meistrite poolt valmistatud kauneid esemeid. Ühes nurgas toimetas kaugemalt tulnud ehtekunstnik ning teises sai Urve Ojamäe ja Thea Trummalti juhendamisel klaasi maalida. Kogu virvarril pidas silma peal Tiina Ojamäe.

Rahvamajas oli väike tervisenurk infolehtede ja teabematerjaliga. Tiina Leesik ootas huvilisi tervisevõimlemist tegema, aga ju olid kõik külalised nii heas vormis, et võimlema ei tulnud küll kedagi. Samas kõrval oli avatud väike teetuba värskete saiade ja pirukatega. Kõik küpsetised valmisid Oliver Graubergi osavate käte vahel, müümisega olid ametis Grete Ojaver, Ülle Reinbach ja Ivi Küla. Kaitseliidu platsil aga jagasid Naiskodukaitse Lääne Ringkonna kuulsat (ülimaitsvat) hernesuppi Aet Tänav ja Maie Neśtśadim - mõlemad ka ise naiskodukaitsjad.

Rongkäik. Foto: Risti Ekspress

Rongkäik. Foto: Risti Ekspress


Oma tehnikat demonstreerisid Risti vahvad pritsumehed, Kaitseliidu Lääne malev tutvustas relvi ja Läänemaa politseinikud korraldasid „purjuspeaga" raja läbimist - ette pandi alkoprillid ja nendega pidi siis tõkete vahel võimalikult sirgelt kõndima. Vaatasin seda nalja natuke aega kõrvalt ja mõtlesin, et küll mõeldakse ikka asju välja! Meie „taasleitud" konstaabel Harri Mardisoo isiklikult sõidutas soovijaid politsei uhiuue rolleriga - ka vallavanem sai saba peale! Kaitseliitlased ja politseinikud said õhtale alles siis, kui kogu huviliste seltskond üksmeelselt Rahvamaja poole siirdus, kus Kärdla Nukuteater väga toreda etenduse andis. Saal oli nii täis, et oma lapselapse pidin seekord põrandale istutama.

Õhtul kell 20.00 algas simman. Tore oli näha, et kohale olid tulnud nii noored kui vanad. Esimesena said tunnustatud kaunite aedade omanikud - neid oli kokku 10, kes Nurga Puukooli poolt kingitud kuusega koju läksid. Selle aasta parimaks aiaks kuulutati Elle ja Kalju Piirimaa aed, kes koos tütretütre Janega oma aiast lausa pargi on kujundanud. Nendel on kingitusena võimalus valida meelepärane reis Eesti kaunitesse aedadesse firmalt Astellaria. Maha sai peetud ka laadasaia oksjon - Anne Reegati küpsetatud soolane laadasai leidis peale pikka heitlust kahe soovija vahel õnneliku omaniku 15 euroga! Ülejäänutele aga pakkus kõhutäidet Rannarootsi Toitlustus ja üle võlli ajamiseks oli üles pandud Sepa talu kiiking.

Seejärel tänasime kõiki vahvaid inimesi, kes oma nõu ja jõuga perepäeva korraldamisele ja läbiviimisele kaasa aitasid ning ansambli „Tänatehtu" viisilveeretuse saatel algas tants, mis kestis kaugelt üle kesköö.

Siinkohal lubage veelkord nimetada ära meie sponsorid ja aitajad:
Risti Vallavalitsus, RMK Läänemaa Metskond, Risti Põhikool, Kuijõe Külaselts, Nurga Puukool, Astellaria, Urmas Naudre, Marek Topper, Sven Köster, Urmas Sepp meeskonnaga, Madis Riiman, Tiina Kannistu, Elle Saatre, perekond Leppmaa, Õie Peetris, Guido Ulejev, Anu Köster, Vaike Liiv, Lea Teder, Kaja Rüütel, Anne ja Jaanis Reegat, Maie Neśtśadim, Aet Tänav, Endel Jeeberg, Viljar Ansko, Lembit Erstu, Merike Plaas, Avo Liiv, Rein Karel, Kalle Randalu, Aksel Heidemann. Ning loomulikult eriline tänu minu põhimeeskonnale koosseisus Aili Randalu, Tiina Leesik, Urve Ojamäe, Sirje Selart ja Marilin Mones. Ilma nende, Lääne Maavalitsuse KOP toetuse ja ilusa ilmata poleks sellest perepäevast küll head nahka tulnud. SUUR-RUUR TÄNU KÕIGILE!