„Kui kõik läheb hästi, siis juba jaanuaris loodan taas lastele tarkust jagama hakata. Esimese klassi koormus pole suur, pääseb juba lõunast koju. Ning abikaasa on lubanud samuti, et vajadusel võib ka tema lapsega kodune olla," räägib Pille.

Pille juured ulatuvad otsaga Järvamaa teise serva, Koeru kanti Ervitale. „Käisin Väinjärve mõisahoones asunud algkoolis, mis tänaseks on kahjuks oma uksed sulgenud. See oli suur ja uhke hoone, aga lastele kuidagi rõhuv, tumepruunid põrandad ja rohelised seinad, ikkagi ju mõisaks, mitte kooliks mõeldud," meenutab ta.

 „Esimene klassijuhataja oli meil hästi meeldejäävalt hea ja armas inimene. Tema andis koolielu algusele sellise positiivse tooni. Kahjuks lahkus ta pärast teist õppeaastat Põltsamaale õpetama. Järgmine õpetaja ja ka koolijuhataja olid juba hoopis rangemad. Seda, et mõni ulakas poiss sakutada sai, juhtus ikka. Praegu ei kujutaks seda muidugi ette."

Esimene valik oli sotsiaaltöö

Seda, et ta lapsena kangesti õpetajaks oleks tahtnud saada, Pille ei mäleta. „Tõsi, alles aasta tagasi rääkis tädi mulle, et nii nelja-viiesena olevat ma õues ringi käinud, kepp käes, ja lapsi õppima kamandanud, ise ma seda ei mäleta, aga eks tädi juttu tuleb uskuda," meenutab ta naerdes. Ning lisab, et lapsena olid ikka muud elukutsed silmapiiril, olgu siis müüja või politseiniku oma.

Kui Väinjärve viis klassi läbi said, läks Pille Koeru Keskkooli. „Vanemad kolisid toona ära Türile, vanaema aga ostis Koeru väikese maja ja mina jäin tema juurde."

Pärast keskkooli, kui tuli aeg ametit valida, otsustas Pille Lääne- Virumaa kutsekõrgkooli ja sotsiaaltöö eriala kasuks. „Vanaema ütles küll, et sa oled nii hella südamega laps, et kui abivajajad tulevad sinult midagi küsima, ei sina saa siis ära öelda."

Kolme õppeaasta jooksul läbitud praktikad tõid Pille mitmel korral ka Türile. „Sain proovida oma oskusi Türi päevakeskuses, Türi Toimetulekukoolis, vanuritemajas ja vallavalitsuses. Viimasest on mulle meelde jäänud see, et kohe esimesest päevast tuli reaalselt tööle hakata. Hiljem kursusekaaslastelt kuulsin, et neil ei lubatud eriti midagi teha, siin sain aga kohe korraliku töökogemuse."

Esimene õpetaja pakkus tööd

Pärast kooli tuligi Pille Türile tööle, päevakeskusesse tegevusjuhendajaks. „Aasta hiljem tuli abikaasal mõte Pärnus oma firma asutada ja mina, kes ma ei teadnud suurt midagi raamatupidamisest ja asjaajamisest, sain selle ettevõtmise juhatajaks.

Peagi olime aga Türil tagasi ja mäletan siiani neid kordasid, kui tuli töötute vastuvõturuumi ukse taga oodata koos viinalõhnaliste meestega oma järjekorda.

Toona mõtlesin küll, et kas kogu see õppimine oligi nüüd lihtsalt raisatud aeg ja kodukohast tööd ei leiagi."

Siis leidis Pille aga lehekuulutuse, et Päinurme kool otsib kasvatajat. „Läksin vestlusele ja kuigi pidin pikalt kuulama kooli tolleaegse juhataja Kulno Kleini pikka poliitilist arutelu, ütles ta viimaks, et sinu me võtame," räägib Pille. „Tõsi, pärast esimest päeva oli seda suurt ja kõledat koolimaja tunnetades ja õpilasi vaadates tunne, et seda tööd ma teha ei suuda. Helistasin isegi mehele, et siia ma ei jää. Läks aga veel mõni päev ja nädal ning tuli ka harjumine, millest sai lõpuks poolteist aastat.

Üheks lahkumise põhjuseks oli muidugi ka töökoha kaugus. Iga päev sealt koju sõita ei raatsinud ja nii olingi tööpäevadel seal ja koju Türile sõitsin nädalavahetuseks." Siis ühel kenal päeval helistas Pillele tema esimese klassi õpetaja, kes oli vahepeal jõudnud ringiga Laupa Põhikooli, ja küsis, et kuna tema kavatseb vahetada Laupa Imavere kooli vastu, kas Pille ei tahaks siis Laupale õpetajaks tulla. „Loomulikult ma tahtsin."

Kui naerusuine Pille Laupal esimest korda laste ette astus, küsisid lapsed: "Õpetaja, miks sa naerad, kas meil on midagi viga?" „Ei ole midagi viga, ma lihtsalt olengi selline," vastas Pille. „Imelik, teised õpetajad tavaliselt ei naera ja on hoopis tõsisemad," vastasid lapsed.

Klassiõpetaja amet nõuab Pillelt mitmekülgsust. „Olen püüdnud end igati täiendada ja erinevatel koolitustel käia. Vanemad kolleegid ütlevad tihti, et mine sina, Pille, ja ma siis lähengi.

Vahel ei aita muud, kui pean lihtsalt õhtul arvutis googeldama. Tegelikult leiab ju kõikvõimalike ostsingumootorite abil üles palju vajalikku tarkust.

Olen püüdnud seda ka lastele arvutiõpetuses selgitada, et internet pole mitte üksi Facebook, sealt võib leida veel paljugi põnevat. Loomulikult on kahju sellest, et lapsed loevad järjest vähem raamatud, ka kohustusliku kirjandusega on raskusi," räägib Pille.

Kiirustab kooli tagasi

Ta toob näite poisist, kes loetud kirjanduse näitena tõi kooli trükitähtedes kirjutatud õhukese raamatu, sest polnud ju kuskil öeldud, kui mahukas loetav raamat olema peab.

Nagu loo alguses mainitud, loodab Pille pärast aastavahetust pisipere kõrvalt taas õpetama hakata. „Osalesin küll õpetajate streigis, kui suuremat palka nõuti, aga ma ei tee seda tööd raha pärast, mulle see lihtsalt meeldib."

Tulevikule pilku heites soovib Pille, et oleks võimalus pääseda Tartu ülikooli eripedagoogikat õppima. „Olen õnnelik, kui pääseksin riiklikule õppekohale, tasuline koht oleks liiast. Ja kuigi on räägitud, et Tallinnas oleks õppekava lihtsam, tahaksin ikkagi just Tartus õppida. Seda enam, et nüüd ma juba tean, mida tahan, sest töö lastega on andnud juba korraliku kogemuse. Ja seda tööd tahaks teha tulevikus veelgi paremini." Usun, et nii ka läheb ja Pille teeb oma tööd alati heatujuliselt ja naeratusega.
_______________________________________________

Kaarel Aluoja
Laupa Põhikooli direktor

Pille suurim pluss on tema säravad silmad ja rõõmus meel: ma ei tea ühtki päeva, mil ta oleks tulnud tööle tujutu, morni või tujukana; ega tea korda, kus ta pole tahtnud klassi ette astuda. Alati on ta särav ja heatujuline, nii õpilasi kui kolleege oma optimismiga nakatav.

Lisaks 4. klassi õpetamisele ja juhatamisele rahmeldas Pille meil eelmisel õppeaastal eelkooliga, kelle esimeseks klassijuhatajaks ta pidi saama. Kuid nüüd on Pille kodus, sest ootab oma pere kasvamist. Palju õnne talle sel puhul! Õnneks ei pea 1. klassi põnnid pikalt ootama: lust on kuulata, kuidas Pille oma peatsest kooli naasmisest arutleb.

_________________________________________________
Pille Lepik
12.08.1984, Paide

Haridus:
1991-1996 Väinjärve Algkool
1996-2003 Koeru Keskkool (omandatud keskharidus)
2003-2006 Lääne-Virumaa Kutsekõrgkool, sotsiaaltöö eriala

Töö:
2006-2007 Türi Päevakeskus, tegevusjuhendaja
2007-2008 Helisev OÜ, juhataja
2009-2010 Päinurme Internaatkool, kasvataja
2010-... Laupa Põhikool, klassiõpetaja