"AS Prolexplast põhitegevus on vinüül- ja nahkimitatsioonimaterjalidest kontoritarvete tootmine ja hulgimüük. Lisaks tavatoodangule on suur rõhk ka eritellimuste valmistamisel. Tahame igale kliendile valmistada just sellise unikaalse ja kliendikohase toote, mida müügilettidelt ei leia ning mis tooks välja kliendi omapära".

Nii tutvustab ennast Tabasalu piiril Ranna teel asuv ettevõte. Mida täpselt toodetakse, kuidas töö käib ning kuhu kontoritarbed müüki jõuavad? Seda uuris Harku Valla Teataja Prolexplasti turustusjuhilt Irene Tallilt.

Ettevõtte algus jääb umbes kahekümne aasta tagusesse aega. "1990ndate alguses tõi hilisem firma tegevjuht soomlastega koostöös Eestisse kõikvõimalikku kontorivarustust.

Ühel hetkel pakkunud üle lahe asunud koostööpartnerid: teil on ju turunišš katmata. Hakake ise mappe, kaasi ja muid kontorites vajalikku tootma," meenutab Tall. Ühisettevõte asutati 1993. aastal.

Toona tegeles asjadega viis inimest ning ettevõttel oli kümme tooteartiklit. Aktsionärid on algusest peale Soomest, Rootsist ning Eestist.

Töö spordisaalis

Ettevõte on töötanud algusest peale Ranna tee 23 asuvas angaaris ja kontorihoones. Sellel kompleksil on aga huvitav ajalugu. "Tabasalu koolis ei olnud spordisaali. Vajalik plekkangaar ehitati Ranna teele asula piirile. Kõrvale rajati kahekorruseline kivist pesemis- ja riietusruumide tiib," teab Tall.

1988. aastal peeti samas kompleksis esimene bigbändifestival Ranna, mis jätkus ka aastate pärast. Festivali eestvedaja oli muusik ning kultuurikorraldaja Aivar Mäe.

"Mälestuseks kooli ajast on korvpalliväljaku põrand ja jooned siiani alles. Nende peal töötavad lõike-, stantsi-, keevitus- ja muud masinad," näitab Irene Tall tootmist. Kui 19 aastat tagasi alustati kümne tootega, siis praegu on toodangus vähemalt 200 nimetust.

Tabasalus valmistatud taskuid, mappe, lauamatte või erinevaid kaasi müüakse Soomes, Norras, Rootsis ja Hispaanias. "50-60% toodetest lähebki välja. Ülejäänud müüme Eestis," teab Tall.

Suuri konkurente Prolexpastil hetkel Eestis ei ole. On ettevõtteid, mis toodavad plastikust erinevaid tooteid meditsiiniasutustele. On ka PVC-st arvutihiire- ja lauamattide tootjaid.

"Praegu on turul palju ka Hiina kaupa. Neil on loomulikult hinnad odavamad, sest materjal on omadustelt pisut teine," räägib turustusjuht.

Hiina tooted on tema sõnul vähem painduvamad ning võivad kaua külmas seistes ja kasutades rabedaks muutuda. Seevastu Eesti toodang on kvaliteetsem ja painduvam ning vastupidavam, sest on valmistatud PVC plastikust.

Naiste kollektiiv

Nagu eespool mainitud, on tooteid praegu ligikaudu 200. Sinna kuuluvad näiteks kontorimapid, kiirköitjad, kilekaaned, CD- ja DVD-taskud, menüükaaned, veini- ja visiitkaartide taskud, arvutihiireja lauamatid, dokumendikaaned, iseliimuvad taskud, esitluskaaned ja palju muudki.

"Ettevõtte nime või logo saab kaantele peale trükkida. Tallink on tellinud menüükaaned, mitmed restoranid ka. Koolid on tellinud liikuvaid aabitsaid," loetleb Tall. Nordea pank tellis Tabasalust endale kliendikaardihoidjaid ja kiletaskuid, Äripäev koolitusmappe ning üks Pärnu koor noodimappe.

"Spordiklubid on tellinud matriklite kaasi. Harku koolidele oleme müünud soodsalt erinevaid koolitarbeid. Näiteks õpikute ja vihikute kilekaasi, lauamatte jne" lisab turustusjuht.

Tooraine on pärit Itaaliast, Soomest, Hollandist ja Hispaaniast. Sealt tuleb PVC materjalist kile, kunstnahka meenutava ja muidu erilise pinnaga plastik, kartong ja papp.

Töötajaid on Prolexpastis praegu 17. Enamus on kohalikud, Tabasalu, Muraste ning Rannamõisa inimesed. "Ja huvitavalt on meil tööl vaid kolm meest. Ülejäänud kõik naised," lõpetab Irene Tall.
______________
AS Prolexplast

• AS Prolexplast on asutatud 1993. aasta detsembris Rootsi, Soome ja Eesti eraisikute kapitalil. Firma aktsiakapital oli 1,2 miljonit krooni.
• Esimene toodang valmis 1994. mais. Kui 1994. aastal koosnes toodang vaid 5-10 erinevast kaubaartiklist, siis hetkeseisuga kuulub põhitoodangusse üle 80 müügi- ja kaubaartikli.
• Viie töötajaga alustanud ettevõttest on tänaseks välja kasvanud 17-liikmeline meeskond.
• Vaata lisa ka: www.prolexplast.ee.